Čtvrtek, 28. března 2024

Zelená energie je miliardový byznys

Zelená energie je miliardový byznys
V Krušných horách se bude stavět komplex větrných elektráren za 13,6 miliardy korun

Na čtyřnásobek se má zvednout podíl obnovitelných zdrojů na celkové výrobě energie. Firmy už chystají miliardové investice.

PRAHA - Zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, ke kterému se Česká republika zavázala v přístupové smlouvě k EU, láká spousty firem. Podle odborníků půjde o investice v řádu desítek miliard korun.
Zatím největším rýsujícím se projektem v oblasti obnovitelných zdrojů energie je projekt Větrný park Chomutov. Firma Czech Venti, což je společný projekt tuzemské Proventi a skupiny britských investorů Virtual Utility, plánuje podle svého šéfa Antonína Raise na Chomutovsku postavit celkem 180 vrtulí.
\"Jde o investici 420 milionů eur (13,6 miliardy korun),\" upřesnil Rais. Záměr, který v první fázi počítá s výstavbou 96 vrtulí, financuje britská zbrojovka BAE Systems v rámci offsetových programů. \"Nyní již realizujeme technický záměr. Projekt připomínkuje ministerstvo životního prostředí,\" dodal Rais.
Byznys v oblasti obnovitelných zdrojů energie láká i firmy, které se již její výrobou zabývají. Například tuzemská teplárenská čtyřka MVV Energie vybudovala na Děčínsku zatím největší geotermální zdroj v Evropě. \"Vyhodnocujeme další projekty na využití biomasy a geotermální vody,\" uvedl šéf MVV Energie Ivo Slavotínek. Individuální geotermální zdroje, které využívají podpovrchové zdroje tepla, nabízejí i jiné firmy, například i pro rodinné domy.
Vláda tento týden projedná Státní energetickou koncepci, kterou již několikrát odložila. Ta předpokládá do budoucna ještě větší podíl obnovitelných zdrojů energie. Poslanci by měli brzy rovněž rozhodovat o zákoně na podporu obnovitelných zdrojů. Ten navrhuje, aby stát firmám garantoval návratnost investic do obnovitelných zdrojů.
Již nyní Energetický regulační úřad podporuje ekologické zdroje minimální výkupní cenou. Ta je několikanásobně vyšší než v případě \"klasické\" energie z jádra, uhlí či z velkých vodních elektráren.
Do zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na výrobě energie se tak pouští i dominantní výrobce, společnost ČEZ. \"Zaměřujeme se například na biomasu, které letos plánujeme spálit až 120 tisíc tun,\" uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že až bude zmíněný zákon schválen, ČEZ uvažuje i o výstavbě dalších větrných elektráren.
Snaha rozšiřovat podíl obnovitelných zdrojů má ale podle odborníků i různá úskalí. Například se zvýší cena energie pro koncové zákazníky. Podle Kříže dále nebude jednoduché v tuzemských podmínkách osmiprocentní podíl naplnit. \"Je zvláštní, že za obnovitelné zdroje jsou považované malé vodní elektrárny, a velké ne. To by nám pomohlo, \" poznamenal Kříž. \"Aby se podíl obnovitelných zdrojů naplnil, půjde o investice v řádech desítek, možná spíše stovek miliard korun,\" upozornil.
Slavotínek doplňuje, že stát by měl například podporovat i úspory energie. \"Stát si zjednodušuje práci a zaměřuje se jen na stranu výroby. Měl by se však zaměřit i na stranu spotřeby,\" uvedl s tím, že k úsporám by měl motivovat zejména veřejný sektor.

Minimální výkupní ceny elektřiny
za megawatthodinu dodávanou do distribučních sítí, bez DPH 22%

malé vodní elektrárny 1,55 Kč
biomasa a fosilní paliva - společné spalování 2,00 Kč
bioplyn 2,40 - 2,50 Kč
biomasa 2,50 Kč
větrné elektrárny 2,70 - 3,00 Kč
geotermální energie 3,00 Kč
sluneční záření 6,00 Kč

Pramen: ERÚ
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů