Pátek, 19. dubna 2024

Elektrárny vydělají obci milióny díky státní pomoci

Elektrárny vydělají obci milióny díky státní pomoci
Nebýt štědré státní podpory, v Jindřichovicích pod Smrkem nedaleko Liberce by nikdy nestály dvě větrné elektrárny a do obecní kasy neproudily už téměř rok milióny korun z prodeje elektřiny. Jenže podle zjištění HN byla dotace od státu skutečně velkorysá - možná až o dvanáct miliónů vyšší, než bylo potřeba.
Dvě větrné turbíny Enercon E-40, které si Jindřichovice vybraly, stojí podle ceníku německého výrobce milión a devadesát tisíc eur, v přepočtu asi 36 miliónů korun. Cena za elektrárnu byla však téměř dvojnásobná - 62 miliónů. Investor sice musí zaplatit i za základy či pronájem jeřábu, výsledná suma přesto podle odhadů expertů (včetně firmy Enercon) může vyrůst maximálně o čtyřicet procent - tedy na zhruba padesát miliónů korun.
\"Záleží na místních podmínkách, ale náklady na stavbu ve výši čtyřiceti procent ceny technologie považuji za maximum, často je to mnohem méně,\" řekl František Šustr z firmy EWCZ, která je dceřinou společností německého výrobce větrných elektráren RE Power.
Byla stavba v Jindřichovicích něčím extrémně náročná? Obec, generální dodavatel i stát odmítají podrobný rozpočet zveřejnit.
Z celkové ceny daroval fond obci 27,9 miliónu a výhodně půjčil dalších 24,8 miliónu. Na Jindřichovice zbylo zaplatit 9,3 miliónu.
Proč ale dva stožáry s vrtulemi, díky nimž se malá obec ve Frýdlantském výběžku stane jednou z nejbohatších v zemi, stála 62 miliónů?
Starosta Jindřichovic Petr Pávek, který se nedávno stal předsedou renomované České společnosti pro větrnou energii, odmítl přesný rozpočet stavby zveřejnit. Řekl, že ho ani nemá.
Generální dodavatel - Agentura mikroregionálního rozvoje, která sídlí na stejné adrese jako radnice - postupoval stejně: odmítl rozpočet zveřejnit.
\"Dílčí položkový rozpočet byl součástí žádosti obce o podporu ze Státního fondu životního prostředí. Veškeré další informace jsou obchodní politikou společnosti a nebudou proto zveřejňovány,\" uvedl Otto Novotný, správce majetku agentury.
Státní fond životního prostředí na dva dotazy o přesné vyčíslení stavby odpověděl jen obecně. \"K ceně technologie je nutné připočíst železobetonový základ, transformační stanici, montáž, dopravu a tak dále,\" uvedla mluvčí fondu Lucie Králová. Dodala, že akci je nutno chápat jako pilotní, proto byla udělena výjimečná podpora.
Ředitel fondu Andrej Mudray uvedl, že výjimečnou podporu nařídil ministr životního prostředí Libor Ambrozek. \"Je to nabídka těm, kteří jsou průkopníky v této oblasti. Je to důležitý impuls pro nastartování rozvoje,\" obhajoval finanční pomoc Ambrozek v den, kdy osobně zahajoval provoz elektráren.
Jenže tiskové oddělení jeho ministerstva na otázku, kolik stály jednotlivé akce při stavbě elektráren v Jindřichovicích pod Smrkem, odpovědělo také pouze obecně.
Podle ministerstva nelze jednoznačně říct, zda nešlo pořídit elektrárnu levněji. \"Náklady na pořízení jsou závislé na konkrétních přírodních, stavebních a technických podmínkách,\" uvedl úřad.
Státní fond životního prostředí uvedl, že stavba elektrárny stále prochází důslednou kontrolou. Na konkrétní dotaz, zda bude požadovat vrácení aspoň části dotace, pokud se prokáží nesrovnalosti, ovšem neodpověděl.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů