Úterý, 16. dubna 2024

Premiér Blair se pokouší umlčet svého vrchního ekologa

Premiér Blair se pokouší umlčet svého vrchního ekologa
Vládní expert nesmí veřejně srovnávat terorismus a oteplování

Kancelář britského premiéra vyzvala hlavního vládního poradce v otázkách ekologie a profesora univerzity v Cambridge sira Davida A. Kinga, aby neposkytoval rozhovory médiím. Podnětem k cenzurnímu tlaku bylo Kingovo prohlášení, že globální změny klimatu jsou větším nebezpečím než terorismus.
\"Podle mého přesvědčení jsou klimatické změny tím nejvážnějším problémem, kterému v současnosti čelíme,\" napsal King v lednovém čísle časopisu Science. \"Větším než terorismus,\" dodal s pokazem na antiekologickou politiku amerického prezidenta George W. Bushe. Jak na únorové konferenci Americké asociace pro pokrok ve vědě (AAAS) zcela náhodně zjistil americký novinář Mike Martin, první sekretář britského premiéra Ivan Rogers Kinga vzápětí písemně požádal o omezení kontaktu s médii.
\"K tomuto příkazu nás vede obava z rizika, že vzplane sterilní debata o tom, co představuje větší riziko,\" napsal Rogers Kingovi. \"Debaty tohoto typu by neprospěly našim politickým cílům v souvislosti s nadcházejícím předsednictvím (Británie) ve skupině G8,\" znělo zdůvodnění.

Dostal seznam vhodných odpovědí

Již dříve obdržel King úřední cestou seznam 136 otázek, které by mohl od novinářů dostat, a doporučené odpovědi. Například na novinářskou žádost o srovnání počtu obětí terorismu a klimatických změn měl King odpovědět vyhýbavě s poukazem na zásadní odlišnost obou problémů. Směl nanejvýš připustit, že jak terorismus, tak ekologie představují \"vážné a naléhavé problémy současného světa\".
\"Vycházejíc z počtu dosavadních obětí je oteplování závažnější hrozbou než terorismus,\" řekl ovšem King v den otištění článku v Science.
Britský list The Independent, který včera kauzu opět rozvířil, vidí v pozadí snahu o utlumení sílící vnitropolitické kritiky na adresu Blaira za přílišnou servilitu vůči USA a ochranu úzkých britsko-amerických vazeb především v souvislosti s tažením proti terorismu. Právě v pátek Blair přednesl ohnivou řeč o hrozbě terorismu. Při projevu v severoanglickém Sedgefieldu jej označil za \"skutečnou globální hrozbu, která míří na Británii a svět, je skutečná a rozvíjející se\".

Cenzura je i v USA

Diskuse by rovněž mohla ukázat rozpor mezi postojem Londýna a Washingtonu k ekologickým otázkám - zatímco Londýn je aktivní v omezování emisí a ochraně životního prostředí, Bushova administrativa se postavila zády ke Kjótskému protokolu o skleníkových plynech a klimatickou hrozbu popírá.
O postoji současné administrativy USA vypovídá i utajování loňské interní studie Pentagonu o důsledcích možných klimatických změn. Vojáky angažovaní experti v ní konstatovali, že pravděpodobná změna rovníkového oceánského proudu by vedla k ochlazení severní a oteplení jižní polokoule, což by jako důsledek přineslo obrovské sociální napětí, ekologickou migraci i lokální války o zdroje. Výňatky z alarmující studie teprve přede dvěma týdny získala americká média. Na přelomu roku se v USA rovněž provalila aféra kolem cenzurování zprávy akademie věd USA úředníky Bílého domu, kteří z ní vyškrtli pasáže o oteplování.
Stejný názor o přecenění terorismu a podcenění ekologické hrozby sdílí i exšéf zbrojních inspektorů Hans Blix. V rozhovoru pro BBC kritizoval Blaira a Bushe, že kolem zbraní hromadného ničení zahájili \"hon na čarodějnice\" a přitom přehlížejí jiná reálná nebezpečí.
\"Pochopil jsem, že Washington říká: ,Čarodějnice existují a my jsme tu od toho, abychom s nimi zatočili. Zkoušet, jestli tu čarodějnice opravdu jsou, je jen rozmělňování snahy je vymýtit.\',\" konstatoval Blix.
\"Přeceňujeme hrozbu terorismu. Jsou další problémy, stejně závažné nebo i závažnější, například globální ekologická krize,\" prohlásil někdejší šéf zbrojních inspektorů OSN.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů