Pátek, 19. dubna 2024

Státní energetická koncepce neruší limity těžby uhlí

Státní energetická koncepce neruší limity těžby uhlí

Státní energetická koncepce, kterou dnes po bouřlivé diskusi vláda schválila, se vyšla v některých bodech vstříc návrhům ministerstva životního prostředí. Oproti původním představám ministerstva průmyslu a obchodu se zvýšil o třetinu podíl obnovitelných zdrojů (z 12 na 16%), zvýšil se podíl zemního plynu (z 19 na 21 %) , snížila těžba hnědého uhlí (z  23 na 21%) [1].  Důraz je kladen na snížení energetické náročnosti. Z koncepce vypadly pasáže o zrušení územních limitů těžby uhlí, které byly nahrazeny formulací o jejich racionálním přehodnocení v budoucnu.

„Důležité je, že nebyly zrušeny územní limity těžby hnědého uhlí. Vysoký podíl obnovitelných zdrojů energie i důraz na energetickou efektivitu dávají záruku, že se česká energetika konečně posune ekologičtějším směrem. Stavba nových jaderných bloků, se kterou koncepce počítá po roce 2020, bude podle mého názoru do značné míry záviset na budoucím vlastníkovi tuzemských elektrárenských společností, protože je finančně nesmírně nákladná. Ministerstvo životního prostředí bude nadále hájit právo občanů spolurozhodovat o tom, zda se v jejich okolí otevře důl, vybuduje nová jaderná elektrárna či úložiště jaderného odpadu,“ komentuje dnešní rozhodnutí ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Ministerstvo životního prostředí vydalo k návrhu státní energetické koncepce nesouhlasné stanovisko z hlediska hodnocení jejích dopadů na životní prostředí. To má ovšem jen doporučující charakter.

Poznámky:

[1] Procenta jsou podílem na celkové spotřebě energie.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů