Pátek, 19. dubna 2024

V ceně za elektrospotřebiče zaplatíme i jejich recyklaci

V ceně za elektrospotřebiče zaplatíme i jejich recyklaci

Táborsko - Ochránci životního prostředí vítají, že výrobci elektrospotřebičů budou odpovídat také za jejich ekologickou likvidaci. Ta ovšem zvýší maloobchodní ceny.
Unie chce z komunálního odpadu vyseparovat nebezpečné elektrospotřebiče - lednice, televizory, a co nejvíce je recyklovat. Plnění úkolu hodlá již koncem příštího roku přenést na výrobce, kteří vysloužilé přístroje z domácností získají a za své zlikvidují. Náklady ale započítají do cen nových výrobků, takže zákazník si za ně připlatí třeba i několik stokorun. \"Tisíc korun by bylo dost. Když nás dnes zákazník požádá, starou věc mu odvezeme do sběrného dvora, kde po nás chtějí sto padesát korun,\" uvedl včera vedoucí prodejny s elektrospotřebiči Jaroslav Loudín. Ekologové v návrhu vidí narovnání současného stavu. \"Uplatňuje totiž princip, že za recyklaci platí ten, kdo svými výrobky prostředí znečišťuje. Dosud za odpad platil někdo jiný, například svazy měst a obcí. Také ubydou černé skládky,\" je přesvědčen Vladan Záklasník z Hnutí Duha.
Ekologická likvidace lednic již dva roky funguje v Maršově na Táborsku. Do konce loňského roku bylo zpracováno 11 000 přístrojů. \"Projekt je zaměřen na ochranu ozónové vrstvy země, to znamená, aby se freon nedostával do ovzduší,\" uvedl včera ředitel firmy Rumpold Vladimír Koštoval a dodal, že likvidace jedné lednice vyjde v průměru na 520 korun.

Zdroj: Táborské listy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů