Pátek, 29. března 2024

Děti Země sbírají kandidáty na ropáky

Děti Země sbírají kandidáty na ropáky

Na Pardubicku mají šanci severní varianta R35 a plavební kanál do Přelouče

Děti Země vyzývají občany, aby jim do 22. března posílali kandidáty do ankety o antiekologický čin Ropák roku a také do ankety o antiekologický výrok Zelená perla roku. Formuláře pro vyplnění jsou na stránce www.detizeme.cz/ropak. Z dosud zaslaných kandidátů je už jeden za Pardubický kraj. Je jím zástupce hejtmana Michal Rabas (ODS), který byl navržen za podporu severní varianty rychlostní silnice R35 kolem České Třebové. Ta na rozdíl od jižní varianty kolem Litomyšle prochází hodnotnou krajinou, v těsné blízkosti řady obcí, hlukem zasáhne nejvíce občanů, má menší rozsah dopravní obslužnosti a je navíc o šest miliard korun dražší. Výsledky budou vyhlášeny 30. dubna v Brně.

„Možná, že kvůli R35 budou ještě navrženi další lidé jako je třeba starosta České Třebové Jaroslav Zedník, je na to ještě čas. O Zelenou perlu už třeba soutěží jeden výrok starosty Ústí nad Orlicí Jiřího Čepelky,“ uvedl koordinátor obou anket Miroslav Patrik z Dětí Země.

Druhou nahlášenou kauzou na Pardubicku je plavební kanál u Přelouče. Dalšími jsou na Liberecku rychlostní silnice R35, na Ústecku jezy na Labi, v jižních Čechách centrum zimních sportů na území ptačí oblasti Boletice, na Opavsku zatopení obce Nové Heřminovy přehradou či energetická koncepce ministra průmyslu a obchodu.

Kandidáta na ropáka může navrhnout kdokoliv, když uvede jeho jméno, zaměstnání a ověřitelný důvod navržení, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké „antiekologické“ stavby. To vše se musí vztahovat k roku 2003. Důležité je samozřejmě uvést jméno a adresu navrhovatele, který by měl rovněž zaslat i písemné podklady, proč svého kandidáta navrhuje.

Kandidáta na perlu může opět navrhnout kdokoliv, když napíše jméno autora výroku, zaměstnání, přesnou citaci výroku, název zdroje a datum jeho zveřejnění. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizují ochranu životního prostředí a přírody.

Titul „Ropák roku 2002“ získal generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s. Pavel Švarc mj. například za hlavní zodpovědnost při únicích toxických látek ze Spolany při srpnových povodní, za nedostatečné protipovodňové zabezpečení budov a pozemků zamořených rtutí a dioxiny ve Spolaně, za neochotu odškodnit občany postižené úniky chlóru, dioxiny a dalších toxických látek ze Spolany během povodní a za osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což nyní šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Zelenou perlu roku 2002“ dostal zemědělský podnikatel a nájemce pozemků u Rajchéřova Miroslav Bindr, který pro Respekt v článku Hranice mezi ptákem a člověkem (z 2. 12. 2002) řekl: „Já mám jiný starosti, než se srát s nějakým záborníčkem křivým, nebo medovým, nebo co. A seru na ty jejich ptáky. Neznají hranici, kde je pták a kde je člověk.“

Galerie 11 Ropáků za jedenáct ročníků
1992 =  Július Binder  (ředitel bratislavského podniku Vodohospodářská výstavba)
1993 =  Václav Klaus  (předseda české vlády)  a Vladimír Dlouhý  (ministr průmyslu a obchodu)
1994 =  František Benda  (ministr životního prostředí)
1995 =  František Malý  (přednosta Okresního úřadu v Berouně)
1996 =  Josef Kupec  (podnikatel brněnské firmy INVESTprojekt s. s r. o.)
1997 =  Stanislav Novotný  (generální ředitel Povodí Morava, a. s. v Brně)
1998 =  Miroslav Grégr  (ministr průmyslu a obchodu)
1999 =  Jiří Drda  (poslanec a předseda představenstva liberecké firmy Termizo, a. s.)
2000 =  Josef Běle  (náměstek ministra životního prostředí)
2001 =  Miroslav Beneš   (poslanec a místopředseda ODS)
2002 =  Pavel Švarc  (gen. ředitel a předseda představenstva Unipetrolu, a. s. a předseda představenstva Spolany, a. s.)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů