Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Prvních 18 firem a podnikatelů začne v závěru března využívat část bývalého armádního areálu U Sloupu ve Vimperku, který město po více než dvou letech jednání získalo loni v prosinci. Město s nimi připravuje nájemní smlouvy a smlouvy o smlouvě budoucí, to znamená o možném odkupu pronajatých prostor, řekl dnes vimperský místostarosta Jaroslav Zámečník. V kasárnách bude například provoz kamiónové dopravy, autodílny, truhlářské dílny, kanceláře a stravovací zařízení. Město odmítlo podnikatelské záměry nešetrné k životnímu prostředí, jako závodiště motokár a pilu.

V bývalých kasárnách chce Šternberk vybudovat zónu
Zřejmě počátkem příštího roku získá Šternberk na Olomoucku bezúplatně areál kasáren, v němž má armáda sklad zdravotnického materiálu. Již nyní však radnice zadala studii, která navrhne možnosti dalšího využití kasáren. \"Máme v plánu vybudovat tam průmyslovou zónu, protože Šternberk na rozdíl od okolních měst žádnou novou průmyslovou zónu nemá,\" řekl včera starosta Petr Skyva. Armáda má na město bezúplatně převést areál o rozloze asi 20 hektarů s několika halami. Radnici přislíbila, že v místě provede i ekologický audit. \"Podle příslibu armády by letos měl být areál vyklizen a nejpozději v první polovině příštího roku převeden na město. Ke smlouvě připravujeme podklady,\" dodal Skyva.

Tvorovice - Obec Tvorovice na Prostějovsku připravuje letos rozsáhlé ekologické stavby. Dokončí a uvede do provozu nový rybník, doplněný biokoridorem, v němž je vysázeno téměř tisíc stromů a keřů. Na opačném břehu rybníka začne tento týden kácení asi padesáti přestárlých topolů. \" Nebezpečné stromy nahradí hlavně letní duby a olše, které vysadí místní myslivci,\" potvrdil tvorovický starosta Josef Dočkal ( nez.).
Sportovci se zase starají o sportovní areál, kde se chystá rekonstrukce za sto padesát šest tisíc korun. Obec na ni přispěje částkou šedesát tisíc korun. \" K volejbalovému hřišti za obecním úřadem přistavíme ještě minigolf,\" informoval Dočkal. Vloni musela obec zrušit mateřskou školu. Část zařízení teď využívá skupina děvčat ke cvičení aerobiku.

Děčín - Technické služby Děčín postaví v prostoru bývalé pískovny v Podmoklech třídící linku na duté obaly. Těch totiž neustále přibývá. \"Investice si vyžádá padesát až šedesát milionů korun, přičemž linka zaměstná padesát lidí,\" uvedl provozně technický náměstek společnosti Václav Svoboda. Dodal, že veškeré náklady budou financovat ze zisku společnosti, Státního fondu životního prostředí a také z fondů Evropské unie.
Investice zahrnuje i vybudování provozu pro přípravu likvidace nebezpečného odpadu a školící středisko. \"Počítáme s výukou ekologické výchovy děčínských základních škol,\" uvedl ředitel Technických služeb Děčín Dalibor Voborský. Dodal, že tato investice je v souladu s enviromentálním profilem společnosti a také zaváděním šetrnějších technologií k životnímu prostředí jako základní prvek v oblasti prevence znečišťování.

Rekapitulovat hlavní zákony o životním prostředí s ohledem na evropské směrnice, poskytnout přehled o připravovaných nových zákonech, probrat problematiku recyklace, chemických látek a další chce seminář určený managementu podniků a odborným pracovníkům péče o životní prostředí. Proběhne 18. 3. 2004 od 9 do 16 hodin, v Tyršově domě, Újezd 450, Praha 1. Další informace na www.institut-sp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů