Výroba biopotravin vzrůstá
Ratibořice Výrobu biopotravin rozšířila v letošním roce na 70 hektarů zemědělské
půdy rodinná farma Dobrovolných v Ratibořicích. V budoucnu majitelé počítají s
dalším rozvojem ekologického hospodaření. \"Žádné tyto produkty neprodáváme, ale
zkrmujeme je zvířaty. Naším cílem je zejména výroba potravin z mléka koz, které
splňují ekologické normy,\"říká Pavel Dobrovolný. Chápe, že výroba produktů bez
chemických prostředků stojí více peněz a úsilí. \"V sezoně chodím často po
polích se srpem a vyžínám například bodlák. To bych při normálním způsobu
hospodaření dělat nemusel,\"vysvětluje farmář. V současné době mohou návštěvníci
farmy spatřit ve stájích nebývalé množství kůzlat. Pavel a Jitka Dobrovolných
sice přiznávají, že jejich odchov je finančně náročný, na druhou stranu by je
nedokázali likvidovat ihned po narození. \"Myslím si, že naše cena 60 korun za
kilogram není přehnaná,\"podotýká Dobrovolný. \"Ještě bych chtěl poznamenat, že
při pěstování například zeleniny bychom rozhodně náklady nemohli
pokrýt,\"naznačuje možnosti pěstitelů Dobrovolný. V současné době farmář
vyčkává, co se zemědělstvím udělá vstup České republiky do Evropské unie.
\"Myslím si, že obě strany mají obavy navzájem,\"řekl Dobrovolný. Poradkyně
Svazu producentů a zpracovatelů biopotravin Květuši Hejátkovou těší, že plocha,
na kterých se vyrábějí ekologické potraviny, se neustále rozrůstá. \"Loni se
jednalo o pět a půl procent ploch, letos už se jedná o šest procent ploch,\"říká
Hejátková. Posun každým rokem nastává, ale většinou se prý jedná o trávní
porosty s cílem zkrmování produktů zvířaty. \"Osobně kupuji v dostupné míře jen
biopotraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food]. Někdy se však neubráním
nákupu konvenčních potravin,\"dodává Hejátková.
Ratibořice Výrobu biopotravin rozšířila v letošním roce na 70 hektarů zemědělské půdy rodinná farma Dobrovolných v Ratibořicích. V budoucnu majitelé počítají s dalším rozvojem ekologického hospodaření. \"Žádné tyto produkty neprodáváme, ale zkrmujeme je zvířaty. Naším cílem je zejména výroba potravin z mléka koz, které splňují ekologické normy,\"říká Pavel Dobrovolný. Chápe, že výroba produktů bez chemických prostředků stojí více peněz a úsilí. \"V sezoně chodím často po polích se srpem a vyžínám například bodlák. To bych při normálním způsobu hospodaření dělat nemusel,\"vysvětluje farmář. V současné době mohou návštěvníci farmy spatřit ve stájích nebývalé množství kůzlat. Pavel a Jitka Dobrovolných sice přiznávají, že jejich odchov je finančně náročný, na druhou stranu by je nedokázali likvidovat ihned po narození. \"Myslím si, že naše cena 60 korun za kilogram není přehnaná,\"podotýká Dobrovolný. \"Ještě bych chtěl poznamenat, že při pěstování například zeleniny bychom rozhodně náklady nemohli pokrýt,\"naznačuje možnosti pěstitelů Dobrovolný. V současné době farmář vyčkává, co se zemědělstvím udělá vstup České republiky do Evropské unie. \"Myslím si, že obě strany mají obavy navzájem,\"řekl Dobrovolný. Poradkyně Svazu producentů a zpracovatelů biopotravin Květuši Hejátkovou těší, že plocha, na kterých se vyrábějí ekologické potraviny, se neustále rozrůstá. \"Loni se jednalo o pět a půl procent ploch, letos už se jedná o šest procent ploch,\"říká Hejátková. Posun každým rokem nastává, ale většinou se prý jedná o trávní porosty s cílem zkrmování produktů zvířaty. \"Osobně kupuji v dostupné míře jen biopotraviny. Někdy se však neubráním nákupu konvenčních potravin,\"dodává Hejátková.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích