Pátek, 29. března 2024

Českem cloumala vichřice, někde zažili i orkán

Českem cloumala vichřice, někde zažili i orkán

První jarní dny se v Česku nevyvedly. Republiku sužoval v noci na neděli silný vítr, který na mnoha místech přesahoval rychlost 100 kilometrů za hodinu. Řádění větru se obešlo bez následků, hasiči hlásili jen padlé stromy. To ale nebyly všechny noční komplikace, hladiny řek navíc zvedal déšť a silné tání sněhu na horách.

Rychlosti 133 kilometrů za hodinu, podle Beaufortovy stupnice tedy síly orkánu, dosáhl v noci na dnešek v nárazu vítr na Milešovce na Litoměřicku. 

Sílu orkánu měl i vítr na Sněžce v Krkonoších. Časně ráno na nejvyšší české hoře dosahoval v nárazech rychlosti 133 kilometrů za hodinu, přičemž hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině.

Větrno bylo i na dalších místech Ústeckého kraje. Například v Tušimicích na Chomutovsku dosáhl vítr v nárazu rychlosti 104 kilometrů za hodinu. Foukalo také v Libereckém kraji, ale podle ústeckých meteorologů méně. Během dne bude vítr slábnout.

Hasiči podle informací krajských operačních středisek nezaznamenali v Ústeckém ani Libereckém kraji v souvislosti s větrným počasím žádné mimořádné události. Pouze několik spadlých stromů, shodli se pracovníci operačních středisek.

Silný vítr i na jihu Čech

Také v jižních Čechách vál v noci na dnešek silný vítr. V nárazech dosáhl až 111 kilometrů za hodinu, průměrná rychlost však byla zhruba o polovinu nižší. Hasiči museli v regionu zasahovat u několika padlých stromů. Zmíněnou nejvyšší rychlost větru v nárazu naměřili meteorologové v Kocelovicích u Blatné.

Podle Zdeňky Šimšové z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu však nelze vítr označit přímo za vichřici, neboť žádný z naměřených nárazů netrval dostatečně dlouho. Průměrná rychlost větru se pohybovala pouze mezi 36 a 54 kilometry za hodinu.

Vítr přidělal práci jihočeským hasičům. Museli vyjíždět k několika padlým stromům a jednomu menšímu požáru. Podle operačního důstojníka jihočeských hasičů Jiřího Janna kdosi na Českobudějovicku i v silném větru založil oheň, který se poté rozšířil do lesa. Hasiči ale vše rychle zlikvidovali.

Hladiny řek stoupaly

Déšť a silné tání sněhu na horách v noci na neděli také výrazně zvedly hladiny řek. V Hradeckém kraji platil ráno na třech místech na horním Labi a na pastvinské přehradě v Orlických horách druhý stupeň povodňové aktivity, pohotovost. Situace by se měla podle něj během dneška s příchodem studené fronty postupně uklidnit a hladiny horních toků by mohly začít klesat. Žádné škody vzedmuté hladiny řek nezpůsobily.

Pohotovost dnes ráno platila na přehradách Labská ve Špindlerově Mlýně a Les Království u Dvora Králové nad Labem a na Pastvinách. Vodohospodáři druhý stupeň vyhlásili také na Labi v Hostinném na Trutnovsku.

Na několika jihočeských řekách platí dnes první stupeň povodňové aktivity, který znamená bdělost. Hydrometeorologové přitom očekávali, že by hladiny místy mohly překročit i stupeň druhý, tedy pohotovost. Nakonec však nebyly srážky na Šumavě tak intenzivní a pokračující tání sněhu již koryta řek zvládají.

Zdroj: Novinky
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů