Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo průmyslu myslí na nové vodní elektrárny

Ministerstvo průmyslu myslí na nové vodní elektrárny
Dva týdny po schválení státní energetické politiky přišlo Ministerstvo průmyslu s nápadem postavit v zemi nové přečerpávací vodní elektrárny, o nichž se koncepce vůbec nezmiňuje.
\"Přečerpávací elektrárny, to není výroba, spíše jakási akumulace energie,\" zdůvodňuje náměstek ministra průmyslu Martin Pecina, proč se přečerpávací elektrárny v koncepci neobjevily. V Česku jsou zatím dvě elektrárny tohoto typu - v Dalešicích u Dukovan a v Dlouhých Stráních v Jeseníkách.
Stavbou dalších přečerpávacích elektráren by se naplnila vize, podle níž by páteř české energetiky byla po roce 2020 tvořena jadernou a vodní energetikou.
\"Přesně tuto kombinaci má Švýcarsko,\" tvrdí Pecina. Aby se energetika začala blížit poměrům ve Švýcarsku, měly by se podle Peciny postavit dvě až tři přečerpávací elektrárny velikosti Dlouhých Strání, které mají výkon 650 megawatt. Jasná představa, kde by mohly stát, zatím neexistuje.
Přečerpávací elektrárny slouží v energetických špičkách a k regulaci napětí v soustavě. V noci se čerpá voda do horní nádrže, odkud se ve dne spouští přes turbíny.
\"Ve Švýcarsku mají polovinu elektřiny z jádra a polovinu z vody. Regulační výkon přitom získávají především v přečerpávacích elektrárnách. Je to efektivní systém, nejlevnější forma zálohy,\" uvádí Pecina. Dodal, že nové přečerpávací elektrárny by v Česku umožnily další rozvoj jaderné energetiky.
\"Když teď vypadne jeden blok Temelína, okamžitě se nahodí přečerpávací elektrárna,\" říká Pecina.
Jestli je taková vize reálná, nyní zkoumá elektrárenská společnost ČEZ. Uskutečnění podobných úvah navíc může ovlivnit i privatizace slovenské energetiky. Pokud by ČEZ uspěl a slovenskou energetiku koupil, nové přečerpávací elektrárny v České republice by se nejspíš nestavěly.
\"Slováci vyrábějí dvacet procent elektřiny v průtočných elektrárnách, vodní potenciál na Váhu je velký. Přečerpávací elektrárny v Česku bychom řešit nemuseli,\" vysvětluje Pecina.
O privatizaci Slovenských elektráren se jedná, o jejich devětačtyřicetiprocentní podíl projevilo zájem více investorů, většina z nich má podle dostupných údajů zájem především o koupi uhelných a vodních elektráren. Pouze ČEZ a ruská firma RAO jsou ochotny koupit také jaderné elektrárny Mochovce a Jaslovské Bohunice.
Myšlenka, že by se v zemi stavěly nové přečerpávací elektrárny se nelíbí ochráncům přírody. \"Jsou to vždy sporné stavby,\" říká mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.
Dlouhé Stráně v Jeseníkách, které společnost ČEZ uvedla do provozu v roce 1996, nenávratně poškodily rozsáhlé cenné území v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.
Vedoucí správy chráněné oblasti Jan Halfar připomněl, že se v Jeseníkách dokonce uvažovalo o tom, že by se tu vyhlásil národní park. Jenže kvůli přečerpávací elektrárně, s jejíž stavbou se začalo koncem 70. let, už toto území nesplňuje náročné podmínky národního parku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů