Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

22. březen se oslavuje jako Mezinárodní den vody.

Verneřice - Čtyři a půl milionu korun si vyžádá sanace bývalé skládky komunálního odpadu ve Verneřicích. Tamní radnice má přislíbenou dotaci ve výši dva miliony a sedm set tisíc korun ze Státního fondu životního prostředí, který poskytne Verneřickým i půjčku ve výši devět set tisíc korun. Obec dá do zástavy kulturní dům a zbývajících devět set tisíc na sanační práce bude čerpat z běžného účtu. Zatím nedořešenou technickou záležitostí je zvolení izolační vrstvy, která má zabránit prosakování vod ze skládky do okolí. Sanace bývalého úložiště musí ale skončit ještě letos, jinak obci hrozí sankce za poškozování životního prostředí.

Energetická společnost ČEZ snížila emise hlavních znečišťujících látek proti roku 1992 o 95 %. Emise oxidu siřičitého byly loni na historickém minimu, klesly na 58 tis. tun. Emixe oxidu dusíku klesly na 61 tis. tun. Zařízením na snižování emisí jsou od roku 1998 vybaveny všechny elektrárny ČEZ.

Škoda Ostrov oznámila závěrečné velké propouštění. Město v Krušných horách již nebude synonymem trolejbusů. Nestane-li se zázrak, zdejší výroba ekologických vozidel prožívá poslední měsíce.

Automobilka Ford koupila od Toyoty za nezveřejněnou sumu licence k technologii hybridního pohonu. Toyota, která podobnou licenci prodala již Nissanu, uvedla hybridní pohon (spalovací motor a elektromotor) na trh v roce 1997 v sedanu Prius, který loni dostal titul Vůz roku.

Arktidu mohou v budoucnu čekat drastické změny
Jedinečné arktické prostředí a domorodí obyvatelé čelí narůstající hrozbě způsobené průmyslovými aktivitami. Tato oblast se pravděpodobně dramaticky změní, pokud političtí činitelé nejenom u EU nepodniknou důrazné ochranné kroky. Tento závěr je hlavním poselstvím nové zprávy, kterou společně publikovali Program na ochranu životního prostředí při Spojených národech (UNEP) a Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).

SPOTŘEBA VODY V DOMÁCNOSTECH SE LONI ZVÝŠILA
Spotřeba vody v domácnostech loni po letech poklesu zřejmě mírně stoupla. Na základě dostupných údajů z vybraných regionů to odhaduje ministerstvo zemědělství s tím, že nárůst činí přibližně dva litry na osobu a den. V Praze lidé doma spotřebovali asi 137 litrů na hlavu denně a v Jihočeském kraji 92 litrů. Celková spotřeba na hlavu stagnovala, protože pokračoval pokles v průmyslu a zemědělství. Předloni činila průměrná spotřeba domácností v tuzemsku 103 litrů na hlavu a den. Celkově se pohybovala kolem 163 litrů na obyvatele denně, což bylo snížení téměř na polovinu proti roku 1989. Pokles spotřeby vody začal po roce 1989, když cena z tehdejších 80 haléřů za metr krychlový postupně stoupala na loňský průměr 40 korun za metr krychlový.

Město Most přišlo letos o příjmem 72 milionů korun, které mu loni zaplatil Chemopetrol za uložení popílku z podnikových elektráren na městskou skládku Střimice. \" Firma totiž získala na odpad certifikát, který jí umožní, použít ho jako stabilizátor při rekultivaci krajiny,\" uvedla náměstkyně mosteckého primátora Eva Šmejkalová. Propad v příjmech se podle ní podaří vyřešit zvýšením některých daňových příjmů, zapojením části fondu rezerv a rozvoje a případně i snížením plánovaných výdajů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů