Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

OBCE NA TŘEBÍČSKU CHYSTAJÍ VÝROBU ENERGIE ZE SKLÁDKOVÉHO PLYNU
Obce Třebíčska chystají výrobu elektrické energie z bioplynu na skládce komunálního odpadu Petrůvky. Projekt za 17 milionů korun, který na Vysočině zřejmě nemá obdoby, se má uskutečnit do konce letošního roku. Peníze z prodeje elektřiny poslouží k vybudování dalších zařízení, například na kompostování domovního odpadu nebo zpevněné plochy na stavební suť. Potřebu nových provozů vyvolávají zpřísňující se předpisy pro nakládání s odpady. Zpracování bioplynu se chystá současně s rekultivací části skládky; na investiční náklady chtějí obce získat státní dotaci. Kromě zařízení na jímání plynu se vybuduje zpevněná plocha, na níž bude v kontejnerech umístěna čerpací stanice a energetická zařízení.

KDY ZAČNE SANACE SPOLANY NENÍ JASNÉ
Zatím není jasné, kdy začne sanace staré ekologické zátěže v neratovické chemičce Spolana. Přestože firma, jež ji měla provést, zakázku získala před rokem, zahájení prací komplikují nová zjištění. V areálu zamořeném rtutí byly totiž dodatečně objeveny vysoké koncentrace dalších toxických látek. Odborníci ještě neskončili průzkum, nelze tak zatím říci, zda sanace začne letos, uvedl FNM. Právě FNM zadal soutěž na tuto rozsáhlou zakázku, jejímž vítězem se loni v březnu stala ostravská firma TCHAS s nabídkovou cenou 665,5 milionu korun. Příprava sanace dosud neskončila a stále se připravuje také dokumentace pro řízení ohledně vlivu stavby na životní prostředí a pro stavební povolení.

Chrudim - Na školách ve městě opět po roce v těchto dnech nacházejí své místo hliníkožrouti - většinou z papíru vyrobené postavičky na sběr nepotřebného hliníku. Sedmý ročník soutěžní akce je zaměřený na ochranu životního prostředí a vyvrcholí na Den země 22. dubna, kdy bude vyhodnocen.
Hliník musí být ve všech sběrných místech pečlivě roztříděn podle kategorií, náležitě označen a zvážen, jinak bude škola ze soutěže dikvalifikována. Pořadatelé, ochranářská organizace Ekocentrum Zelený dům a radniční projekt Zdravé město Chrudim, upozorňují účastníky klání na nutné rozlišení tenkostěnného hliníku, plechovek a konečně silnostěnných kusů. Akce s názvem \"Nakrmte hliníkožrouta\" se s největším ohlasem setkává u nejmenších dětí v mateřských školách.

Metodická příručka pro financování environmentálních projektů
Generální ředitelství pro životní prostředí Evropské komise vydalo praktického průvodce o mechanismech EU financování environmentálních projektů. Tato příručka je součástí Akčního plánu pro řízení v oblasti ekologie (Environmental Governance).

Rychnovsko - Jedním z posledních měst regionu, které dosud nemá čistírnu odpadních vod, je Solnice. Zastupitelé města žádali pět let o dotace na její výstavbu ministerstvo zemědělství, a jelikož neuspěli, obrátili se letos poprvé na Státní fond životního prostředí.
\"Kromě Solnice na stavbu čekají i přilehlé obce Ještětice a Kvasiny,\" uvedl starosta města Ladislav Kubíček. Čištění vody zde zatím řeší septikem nebo žumpou, což v budoucnu bude odporovat kritériím Evropské unie. Podle nich mají mít do roku 2010 všechna města nad dva tisíce obyvatel vlastní čistírnu.

Třebíč Obce Třebíčska chystají výrobu elektrické energie z bioplynu na skládce komunálního odpadu Petrůvky. Projekt za 17 milionů korun, který na Vysočině zřejmě nemá obdoby, se má uskutečnit do konce letošního roku. Peníze z prodeje elektřiny poslouží k vybudování dalších zařízení, například na kompostování domovního odpadu nebo zpevněné plochy na stavební suť, řekl ředitel Svazku obcí Třebíčska Pavel Gregor. Potřebu nových provozů vyvolávají zpřísňující se předpisy pro nakládání s odpady. \"Je mnoho zařízení, která ještě nejsou ani v kraji a budou se muset vybudovat,\"vysvětlil. Zpracování bioplynu se chystá současně s rekultivací části skládky; na investiční náklady chtějí obce získat státní dotaci. Kromě zařízení na jímání plynu se vybuduje zpevněná plocha, na níž bude v kontejnerech umístěna čerpací stanice a energetická zařízení. \"Před budovou máme trafostanici. Máme i předběžný souhlas energetiků, že nás napojí,\"uvedl Gregor. Elektřina se bude prodávat do sítě za zvýhodněnou cenu, protože jde o obnovitelný zdroj. Náklady se mají vrátit nejdéle do sedmi let.

Karviná Problematika průmyslové zátěže krajiny, sociálně ekonomické aspekty takto zasaženého regionu anebo další využití velkých opuštěných průmyslových objektů - to byla hlavní témata odborné konference s názvem Průmyslová krajina, která se v úterý konala v Karviné. \"Debatovalo se o dobudování dopravní infrastruktury, aktivní politice zaměstnanosti a Programu rozvoje lidských zdrojů i zřizování průmyslových zón. Prostě o všem, co patří mezi rozhodující priority dalšího rozvoje Moravskoslezského kraje,\" uvedla Eva Wojnarová, mluvčí Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity, na jejíž půdě se konference konala. Debaty se zúčastnila asi stovka odborníků státní správy a samosprávy, významných institucí a firem sídlících v regionu i zástupci vysokých škol a ministerstev. \"Uvědomujeme si, že v regionu působíme devastačně, ale cítíme za to odpovědnost,\" řekl na konferenci předseda představenstva společnosti Karbon Invest Viktor Koláček. Do obnovy krajiny postižené těžbou uhlí OKD podle něj investují ročně 600 až 700 milionů korun. \"Těší nás, že se sem do přírody vrací život. Zní to možná paradoxně, ale vhodnou rekultivací jsme vytvořili pro návrat života do přírody obrovské vylidněné klidové zóny,\" uvedl Koláček.

BRNO - Lídrem Strany zelených (SZ) ve volbách do Evropského parlamentu bude šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka. Ve středu řekl v Brně Právu, že odhaduje zisk tří křesel pro svoji stranu. Věří, že zelení uspějí, přinejmenším tak jako v komunálních volbách v Brně před dvěma roky, kdy byli outsidery a překonali pětiprocentní hranici.
K úspěchu SZ podle Patočky přispěje rovněž loňská obnova ve vedení, tehdy v čele strany stanul Jan Beránek. V Evropském parlamentu by zelení prosazovali zásadní reformu v potravinářství, neboť - říká Patočka - současná legislativa se nepromítá do kvality potravin, do ekologie krajiny a podobně.
Spisovatelka Tereza Boučková, která je na 10. místě kandidátky, Právu řekla, že nepočítá se zvolením, ostatně kandidaturu bere spíše jako výraz podpory lidem v čele. Na druhém místě je mladá novinářka Jana Ulbrychová. Brněnskou organizaci SZ, nejsilnější v Česku, zastupují mj. ředitel Romského centra Miroslav Zima (5. místo), ochránce přírody a městský zastupitel Mojmír Vlašín (15.), místopředsedkyně SZ, starostka Brna-Nového Lískovce Jana Drápalová (18.) a předsedkyně krajské rady SZ Věra Zabloudilová. Mezi 32 kandidáty je polovina nestraníků a polovina žen.

JABLONEC N. N. - Jen malý zájem lidé zatím projevili o bezplatnou ekologickou likvidaci vraků aut, kterou do 1. května nabízejí Severočeské sběrné suroviny na nové recyklační lince v Jablonci nad Nisou. \"Zatím nám občané přivezli necelou desítku automobilů, věříme ale, že teď, když roztál sníh v ulicích, se zájem zvýší,\" řekl manažer firmy Pavel Strnad.
Nové recyklační centrum podle něj nabízí bezplatnou likvidaci vraků nejen obyvatelům severních Čech. \"Nabídka platí pro občany z celé České republiky, ovšem pouze pro fyzické osoby,\" poznamenal. Vstupem do Evropské unie nabídka skončí. Pak už budou muset občané za rozebrání a likvidaci starého vozu zaplatit 50 haléřů za kilogram, což u běžného osobního auta představuje necelých 500 korun.
\"Zájem občanů o ekologickou likvidaci je malý hlavně proto, že zákon majitele osobních vozů nenutí, aby doložili, jakým způsobem svůj starý vůz zlikvidovali,\" poznamenal Strnad. Zatím tak podle něj staré nepojízdné automobily často končí na nelegálních vrakovištích a ve sběrnách. Někdy ale majitelé jen odmontují značky a nechají vůz někde stát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů