Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

EU BY MĚLA PODPOŘIT I PĚSTOVÁNÍ CHMELE
Produkce chmele by měla po vstupu do EU zůstat zhruba na současné úrovni kolem 6000 tun ročně. Také plochy by se měly udržet na nynějších 6000 hektarech. Podle Svazu pěstitelů chmele tak ČR bude v EU druhým největším producentem chmele po Německu. Domácí pěstitelé se ale potýkali s tím, že plodina byla kvůli propadu cen poslední léta ztrátová. Chmelaři dostanou dotace na pěstování asi 6500 korun na hektar, což ale nedosáhne výše u evropských konkurentů. Bohužel ani tato podpora neudělá v objemu tolik, kolik pěstitelé dostávali na obnovu chmelnic z našich místních dotací. Tyto dotace proto chtěli obnovit. Téměř polovina chmelnic je totiž starších než patnáct let. Rentabilita pěstování by se měla v unii zlepšit vzhledem k novým podporám na pěstování.

ČR HROZÍ SANKCE EU KVŮLI CHYBĚJÍCÍM ZÁKONŮM
ČR dosud nemá některé zemědělské a veterinární zákony, a hrozí jí proto sankce ze strany EU. Evropská komise již diplomaty varovala, že pokud tyto nedodělky nebudou do 1. května odstraněny, mohla by unie vůči ČR vyhlásit ochranná opatření. Pro tuzemské obchodníky by to znamenalo značné omezení při obchodování na unijních trzích. Evropská komise nese s nelibostí, že ČR nemá odpovídající legislativu ohledně rostlinolékařství, potravinářství a hnojiv. Stát přitom slíbil, že zákony budou s evropskou legislativou sladěny do 1. května, tedy do data vstupu země do unie.

VE FRÝDLANTSKÉM VÝBĚŽKU BUDE 15 VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN
Už na podzim příštího roku by na největrnějších místech Libereckého kraje - ve Frýdlantském výběžku, mohlo stát zhruba 15 větrných elektráren. Investoři a majitelé pozemků na hřebenu Jizerských hor se dohodli, že založí společnou firmu. Společný podnik postaví sedm elektráren okolo aleje, která spojuje hlavní silnici na Frýdlant a osadu Vysoká. Další dvě menší elektrárny vzniknou na sousedícím Lysém vrchu. Silných jihozápadních větrů využije také dalších šest elektráren na kopci Kameniště. Každá z elektráren má mít maximální výkon dva megawatty. Odborníci očekávají velký rozmach výstavby větrných elektráren. Vrtule totiž pomáhají městům nejen s výrobou ekologické energie pro vlastní potřebu, ale mohou také přispět do obecní kasy.

BOZP - Konzultace ke snížení vystavování se látkám nebezpečným pro lidské zdraví
Evropská komise se chystá požádat zástupce zaměstnanců a zaměstnavatelů o jejich pohled na způsob odstranění stávajících legislativních nedostatků, jež by vedlo ke snížení vystavování se látkám, které způsobují rakovinu a mají jiné zdraví škodlivé následky. Podle Komise je těmto látkám nad hranicí bezpečnosti vystaveno 32 mil. lidí a mezi 35 tis. až 45 tis. úmrtí na rakovinu je způsobeno právě tímto \"kontaktem\"s látkami na pracovišti.

Továrna nizozemsko-korejské společnosti LG.PhilipsDisplays v Hranicích na Přerovsku byla minulý týden po dvou a půl roku trvajícím zkušebním provozu zkolaudována. Zkušební provoz a kolaudaci továrny doprovázelo trestní oznámení Ekologického právního servisu, podle kterého továrna po celou dobu vyráběla televizní obrazovky v rozporu se zákonem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů