Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Euratom půjčuje Rumunsku na dostavbu a zvýšení bezpečnosti jaderné elektrárny
Evropská komise schválila půjčku Euratomu ve výši 223,5 milionu EUR, která má pomoci rumunskému státnímu podniku SNN při dostavbě a zvýšení bezpečnosti bloku 2 jaderné elektrárny Cernavoda. Po uplatnění potřebných bezpečnostních opatření bude elektrárna splňovat mezinárodní standardy jaderné bezpečnosti.

Rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll včera v otázce emisních limitů částečně ustoupil tlaku podnikatelů a resortu hospodářství. Na období let 2005 až 2007 získají průmyslové a energetické podniky bezplatné certifikáty na emise v objemu 33 miliónů tun oxidu uhličitého ročně. Předchozí návrh počítal s limitem 32,48 miliónu tun.

Zatímco u nás - snad už opravdu - končí zima plná teplotních výkyvů, Indie prožívá horké léto. A tak se vodním melounům opravdu daří. Kdo by při pohledu na snímek pouličního prodavače ovoce ve městě Chandigarh nezáviděl?
Rekordy, výkyvy, rozmary. Počasí nás stále překvapuje. Není proto divu, že se tolik diskutuje o globálním oteplování.
Odpůrci této teorie požadují důkazy. To, co je dnes známé, za ně nepovažují. Spor se potáhne ještě dlouho. Vždyť i v nejčernějších prognózách se výraznější růst průměrné teploty má projevit v řádu desetiletí. A tak se odpověď dozvědí až budoucí generace. Třeba bude mít podobu melounů. Budou jich plné ulice. Nebudou však z dovozu, ale z rozpálených českých polí. Nu, raději si nechme zajít chuť.

ŽELEZNÝ ŠROT CHYBÍ I SLÉVÁRNÁM
Nedostatek železného šrotu už nekomplikuje výrobu pouze ocelářským firmám, ale i slévárenským podnikům. Ty proto žádají ministerstvo průmyslu, aby okamžité zastavilo vývoz šrotu z republiky. Když to tak půjde dál, mnohé slévárny nepřežijí, varuje sekretář Svazu sléváren Radovan Koplík. Vysvětluje to tím, že při současném růstu vstupních cen se firmy zadluží, klesne jejich konkurenční schopnost a dominový efekt pak povede až ke krachům. Úřad už dříve sdělil, že podobný administrativní krok nemá měsíc před vstupem do EU ani smysl připravovat. Nedostatek železného šrotu, vyvolaný především exportem do Číny, zvedl jeho ceny za posledních 14 měsíců o 87 procent.

PTAČÍ CHŘIPKA JE PRÝ VYMÝCENA, VĚDCI VÁHAJÍ
Asijské země hlásí, že jejich boj s ptačí chřipkou úspěšně končí. Čína, Indonésie, Thajsko i Vietnam vystoupily s optimistickým tvrzením, že se nebezpečné nákazy postupně zbavují. Pro oblíbené turistické destinace by to byla výhra. Jejich prohlášení jsou ale podle expertů předčasná. Poslední člověk, dvanáctiletý chlapec, ptačí chřipce ve Vietnamu podlehl zhruba před deseti dny. Celkem již zemřelo šestnáct lidí, čímž se z Vietnamu stala nejpostiženější země na světě. Kvůli chřipce bylo vybito 43 miliónů kusů drůbeže a vznikly škody odhadem za 84 miliónů dolarů. Je třeba dbát velké opatrnosti. Stále je zde možnost nového výskytu, uvedla Světová zdravotnická organizace. Světová banka odhaduje, že pokud by epidemie skutečně skončila, vietnamský turistický průmysl by nijak neutrpěl.

Přibyslav Rozhledna na kopci Henzlička nakonec nebude. Stavba rozhledny, to byl jeden z hlavních plánů, kterým chtěl Svazek obcí Přibyslavska (SOP) zvýšit turistický ruch v tomto regionu. Na samotnou stavbu rozhledny totiž měly navazovat další služby, včetně budování příjezdových komunikací, cyklostezky a možnosti občerstvení. Protože stavba rozhledny je drahá záležitost, chtěli představitelé svazku navázat spolupráci se zástupci mobilních operátorů, kterým se zdála Henzlička velmi zajímavá, proto by mohli stavbu rozhledny finančně podpořit. Nakonec budování rozhledny zabránili ochránci přírody, protože Henzlička se nachází již v chráněné krajinné oblasti. Jako další alternativu vybírali zástupci Svazku obcí Přibyslavska mezi Synkovým kopcem a Roudnicí, více než 600 metrů vysokým kopcem u Havlíčkovy Borové ve směru na Vepřovou. Nakonec se SOP rozhodl pro Roudnici, ale bohužel o ní nemají už zájem mobilní operátoři. Proto na stavbu rozhledny nijak přispívat nebudou a SOP se bude muset o finanční prostředky postarat sám.

Závod na výrobu bioetanolu z pšenice v chebské čtvrti Podhrad nevznikne. Firma Chebio, která chtěla lihovar vybudovat, od svého záměru ustoupila. Sdělil to včera mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Tomáš Svoboda. \"Na žádost investora, jenž oznámil, že od stavby ustupuje, ukončil odbor životního prostředí proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí,\" uvedl Svoboda. Proti stavbě závodu se postavili především obyvatelé chebské části Podhrad, kde měl lihovar stát. Začali podepisovat petici, protože závod na výrobu lihu podle nich může negativně ovlivnit životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů