Pátek, 19. dubna 2024

V Česku se sice žije dobře, ale na ekologický dluh, uvádějí odborníci

V Česku se sice žije dobře, ale na ekologický dluh, uvádějí odborníci
Česká republika patří mezi novými zeměmi Evropské unie k těm s nejvyšší kvalitou života, žije však na \"ekologický\" dluh.
Tým právníků z Ústavu pro ekopolitiku, který pro vládu připravuje návrh strategie udržitelného rozvoje Česka, například uvedl, že Češi spotřebovávají ročně větší množství přírodních zdrojů, než činí kapacita jejich území.
Čechům patří 33. příčka na celosvětovém žebříčku kvality života, ale takzvaná ekologická stopa činila v roce 1999 dvojnásobek toho, než je biokapacita země. Do ekologické stopy se například započítává množství půdy a vody, které je nutné k asimilaci odpadů.
Podle návrhu strategie se Češi přiblížili evropskému standardu v množství komunálního odpadu. Ročně ho jeden Čech vyprodukuje 465 kilogramů, což je o 34 kilogramů méně, než činí evropský průměr.
Větší než evropskou má Česko spotřebu energie na jednoho obyvatele. Největším problémem jsou pro Česko vysoké měrné emise oxidu uhličitého, problematické jsou také emise oxidů dusíku. Na jednotku hrubého domácího produktu v Česku vzniká dvojnásobně víc oxidu uhličitého, než činí průměr EU.
Návrh strategie je zveřejněn na internetových stránkách vlády.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů