Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ČR PATŘÍ K ZEMÍM S VYSOKOU KVALITOU ŽIVOTA, VYTVÁŘÍ ALE EKODLUH
Mezi zeměmi přistupujícími k Evropské unii patří Česko k těm s největším potenciálem rozvoje a nejvyšší kvalitou života. Současně ale stát žije na ekologický dluh. Konstatuje to návrh strategie udržitelného rozvoje Česka, který pro vládu připravuje pod dohledem vicepremiéra Petra Mareše tým právníků z Ústavu pro ekopolitiku. Čechům patří 33. příčka na celosvětovém žebříčku kvality života, prim v něm hraje Norsko, na posledním 172. místě je Siera Leone. Takzvaný index lidského rozvoje (HDI) se vypočítává z hrubého domácího produktu na osobu, délky života obyvatel země a podílu gramotných. Lépe než Česko je na tom ze zemí, které se za necelý měsíc stanou členy společenství, pouze Slovinsko.

O víkendu 2. – 4. dubna proběhla v Kokořínském dole víkendová akce Jarní Kokořín, kterou uspořádal Klub za záchranu Polabí při sdružení Děti Země ve spolupráci se Správou CHKO Kokořínsko. Akce se zúčastnilo 25 dobrovolníků z různých míst Čech, Moravy i Slezska. Sázeli mladé třešně, javory a lípy do alejí poblíž obcí Sedlec a Vidim v CHKO Kokořínsko.

Ústí nad Labem - Na čtyřech linkách v Ústeckém kraji začaly v těchto dnech jezdit nové autobusy společnosti ČSAD Bus Ústí nad Labem s pohonem na zemní plyn. Za čtyři vozy zaplatila firma více než 18 milionů korun.
\"Investice se vrátí hlavně v ekologii,\" řekl obchodní náměstek Michal Jergl. Na ekobusy může společnost získat také státní dotaci až do výše 700 000 korun na jeden vůz s plynovým pohonem.
Nové vozy jezdí na trasách, které jsou dopravně přetížené. Jedním se mohou cestující svézt na lince Teplice - Krupka, další jezdí z Chomutova do elektrárny v Prunéřově, dva jsou na trase Litoměřice - Roudnice nad Labem.
Ekobusy podle Jergla nevylučují žádné prachové částice a oproti novým autobusům s dieslovým motorem vyloučí ročně o 8200 kilogramů nebezpečných zplodin méně. V letošním roce plánuje největší autobusový dopravce na severu Čech koupit 32 vozů na stlačený zemní plyn.
ČSAD Bus Ústí vlastní celkem 560 autobusů, které jezdí na území celého Ústeckého kraje a na Českolipsku v sousedním Libereckém kraji. S pohonem na plyn má 52 vozů, což je nejvíce z dopravců v České republice.
Ročně přepraví firma zhruba 30 milionů cestujících a najezdí přibližně 21 milionů kilometrů.

Český Dub - Krásný jarní zvyk otevírání studánek spojili v základní škole v Českém Dubu s praktickou ekologickou výchovou. Každý rok chodí s dětmi již od první třídy podél říčky Ještědky až k prameni bezejmenného potoka učitelka třetí třídy Marcela Famfulová. U pramene čistí koryto potoka. Podle učitelky také letos děti vyrazí, aby pomohly s úklidem břehů v polovině dubna, před Dnem země.

Řepov -- Odstranění havarijního stavu staré řepovské čistírny odpadních vod trvalo díky dvanácti milionové dotaci ze Státního fondu životního prostředí pouhé tři měsíce. Obec uvolnila z vlastního rozpočtu bezmála tři miliony korun. \"Řepov se rychle rozrůstá, tak není divu, že dřívější čistička přestala vyhovovat,\" řekla starostka Marie Pelechová. Nová stavba funguje v rámci zkušebního provozu od 30. prosince a potrvá ještě pět měsíců. Osmiměsíční období, během kterého se mohou objevit nedostatky, je nezbytné. Řepovští pravidelně kontrolují nejen zařízení, ale i vzorky vody. \"Nechci nic zakřiknout, ale vše je zatím v pořádku,\" podotkla starostka. Vzhledem k tomu, že stavební práce na projektu byly dokončeny v zimním období, nezbytné terénní úpravy budou prováděny okamžitě, jakmile dovolí počasí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů