Pátek, 19. dubna 2024

EK zahájila postup vůči deseti zemím kvůli znečišťování prostředí

EK zahájila postup vůči deseti zemím kvůli znečišťování prostředí

Evropská komise zahájila právní kroky vůči deseti členských zemím EU kvůli porušování evropské legislativy týkající se životního prostředí. Zároveň zažalovala Řecko u Evropského soudního dvora za to, že dostatečně a v souladu s evropskou legislativou nechrání divoké ptactvo. Informovala o tom dnes v Bruselu mluvčí komise.
EK viní Francii, Belgii, Nizozemsko, Německo, Rakousko, Itálii, Portugalsko a Švédsko z toho, že včas nepřevedly do národní legislativy evropskou směrnici usilující o snížení obsahu síry v pohonných hmotách. \"Národní legislativa měla vejít v platnost již 30. června 2003. Žádný z výše uvedených států toto datum nedodržel,\" píše se v komuniké komise.
Komise proto těmto zemím poslala takzvané druhé písemné varování, což je předstupeň před možným postoupením záležitosti evropské justici.
Podle směrnice z roku 2003 musí být obsah síry v benzinu či naftě nižší než 10 miligramů na kilogram. Snižování obsahu síry v palivech má značný ekologický význam, protože vede k menšímu množství škodlivého oxidu siřičitého v ovzduší.
\"Lidé mají právo dýchat čistý vzduch. Členské státy musejí plně dodržovat své závazky,\" uvedla komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová.
Komise rovněž zaslala takzvané první varování Británii, Lucembursku a Belgii kvůli tomu, že nedodržují některé normy omezující vypouštění chemických látek poškozujících ozónovou vrstvu, která chrání planetu před škodlivým zářením.
Ekologickému hněvu evropské exekutivy neuniklo ani Řecko. EK jej zažalovala u Evropského soudního dvora za to, že dostatečně a v souladu s evropskou legislativou nechrání divoké ptactvo.
Řecko podle komise nevybudovalo dostatečné množství speciálních chráněných zón (ZPS) pro divoké ptáky. \"Podle dostupných vědeckých informací měly být ZPS na 186 místech s celkovou plochou tři miliony hektarů. Řecké úřady však určily jako ZPS pouze plochu jednoho a půl milionu hektaru,\" praví se ve zprávě komise.
Směrnice o ochraně divokého ptactva je nejstarším evropským legislativním nástrojem týkajícím se ochrany životního prostředí. Vytváří globální mechanismus ochrany divokých ptáků v unii.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů