Čtvrtek, 28. března 2024

Zelení chtějí do Evropy, ale bojují sami se sebou

Zelení chtějí do Evropy, ale bojují sami se sebou
Rok poté, co se Jan Beránek stal předsedou Strany zelených, jej čeká první velká zkouška: volby do Evropského parlamentu.
Úspěch ve volbách má být prvním krokem k tomu, aby se ze strany ambiciózní stala i stranou vlivnou. Ostatně i předseda ČSSD Vladimír Špidla uvažoval o Zelených jako o potenciálním budoucím koaličním partnerovi.
Jenže dva měsíce před evropskými volbami jsou Zelení rozděleni na dva znepřátelené tábory, které se vzájemně obviňují z nedemokratických postupů.
Skupina shromážděná kolem exministra Ivana Dejmala a Petra Uhla ostře kritizuje vedení strany. To, personifikované Janem Beránkem a Jakubem Patočkou, na oplátku potrestalo rebely stranickým trestem.
Spor ovlivnil složení evropské kandidátky a přenesl se až do Evropského parlamentu, kde Zelení tvoří čtvrtý nejsilnější klub a pozici chtějí ve volbách potvrdit.
Daniel Cohn-Bendit, spolupředseda klubu Zelených v Evropském parlamentu, kritizoval v březnu současné vedení strany a odmítl přijet do Česka podpořit české kandidáty. Přitom ještě v únoru tvrdil, že Česko je pro evropské Zelené jednou z největších nadějí.
\"Situace ve straně není o nic horší než v jiných stranách,\" tvrdí Beránek, podle něhož si s tím Zelení poradí. Kritický dopis Cohn-Bendita, jakéhosi guru evropských Zelených, pokládá za nedorozumění.

Otevřená platforma
Někteří členové strany začali kritizovat vedení Zelených záhy poté, co byl Beránek zvolen předsedou. Říkají, že měli o jeho práci jinou představu, a založili opoziční Otevřenou platformu.
Kritizují například to, že strana je na veřejnosti takřka \"neviditelná\". Její volební preference jsou asi 1,5 procenta, přičemž v posledních parlamentních volbách dostali Zelení 2,4 procenta hlasů.
Karel Jech, člen Republikové rady a Otevřené platformy Zelených, tvrdí, že se současné vedení chová podle hesla Vítěz bere vše.
\"Není ochotno k žádným ústupkům, neexistuje vnitrostranická demokracie, diskuse,\" říká Jech, který prošel několika ekologickými organizacemi a nyní pracuje na Ministerstvu životního prostředí.
Jechovi vadí třeba to, že se na podzim na sjezdu v Táboře vůbec neprojednávaly opoziční návrhy k politickému programu a všechny bez diskuse byly zamítnuty. Anebo že předsednictvo zrušilo stranické internetové diskusní fórum.
\"Je to snůška nesmyslů,\" oponuje Beránek, podle něhož opozičníci svá obvinění nikdy nedoložili.
Sedm největších rebelů, třeba Petra Uhla či exministra životního prostředí Ivana Dejmala, vedení strany potrestalo napomenutím.
\"Je zcela nepřijatelné, reaguje-li se na stranickou kritiku napomenutím. Je to jasné znamení, že otevřená diskuse a průhlednost jsou nežádoucí,\" reagoval Cohn-Bendit.
Podle Beránka nejde o trest za kritiku, ale za rozšiřování nepravdivých informací.

Kandidátka bez rebelů
Opoziční straníci se marně pokusili do čela kandidátky do Evropského parlamentu prosadit Jana Jařaba, vládního zmocněnce pro lidská práva.
\"Nevnímal jsem to tak, aby jedna skupina porazila druhou. Chtěl jsem přispět ke zmírnění nevraživosti obou proudů,\" tvrdí Jařab. Jenže lídrem evropské kandidátky zvolila Republiková rada šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočku, Beránkova spojence.
Opozičníci se na kandidátce vůbec nevyskytují.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů