Čtvrtek, 25. dubna 2024

Environmentální událost roku

Jedenáctý mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO, který se koná ve stejném termínu (od 20. do 24. dubna) a na stejném místě jako komplex stavebních veletrhů, bude nejvýznamnější akcí svého druhu ve střední a východní Evropě.

Environmentální událost roku
Důvody výjimečnosti

\"Letošní veletrh ENVIBRNO bude výjimečný z několika důvodů. Nejvýznamnější je fakt, že Česká republika se zanedlouho stane členem EU. Dalším důvodem je možnost zhodnotit roční účinnost zákona o integrované prevenci a omezování znečišťování, který transponoval směrnici 96/61/EC, o integrované prevenci, známou pod zkratkou IPPC, dále zasedání zástupců Evropského fóra pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách a nadcházející diskuse o společném plánu odpadového hospodářství ČR a SR,\" konstatoval ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek.

Záštitu nad doprovodným programem veletrhu ENVIBRNO převzala tři ministerstva - životního prostředí, průmyslu a obchodu a zemědělství. Partnery samotné veletržní akce jsou České ekologické manažerské centrum, Asociace čistírenských expertů ČR a Asociace producentů ekologických systémů. Mediálními partnery jsou periodika Odpady, Alternativní energie, Environmentální aspekty podnikání, Odpadové fórum, Vodní hospodářství, Planeta a internetový portál enviweb.cz.

I letos si environmentální veletrh podrží svou prestižní tuzemskou a mezinárodní pozici. Podle informací z počátku března si pro letošní ročník již na sedm desítek vystavovatelů pronajalo více než 1500 m2 čisté plochy. To představuje ve srovnání s rokem 2002 nárůst zhruba o 50 %.

Druhý ENVIKONGRES

Hlavní akcí doprovodného programu bude druhý ENVIKONGRES s mottem IPPC a nejlepší dostupné techniky ve střední Evropě. O důležitosti tématu svědčí fakt, že v současné době patří do kompetence tohoto zákona stovky podniků, které budou muset získat nejpozději do roku 2007 integrované povolení své činnosti, na což budou muset vynaložit určité prostředky. Program této akce je rozložen do tří dnů. V úterý 20. dubna se dopoledne uskuteční seminář Nové výzvy průmyslu: Energetické řízení a obchodování s emisemi CO2 a od 13.00 hodin v sále Morava pavilónu A plenární zasedání za účasti ministrů či jejich náměstků všech tří zainteresovaných resortů a také českých i zahraničních odborníků. Ve středu 21. dubna bude probíhat jednání v sekcích voda, zemědělství, energetika a odpady a ve čtvrtek 22. dubna v sekcích kovo, ostatní průmysl, chemie a nerosty.

Dalším významným pracovním setkáním bude ve středu 21. dubna česko-slovenský workshop o spolupráci v oblastech odpadového hospodářství, především v recyklaci odpadu. Odborníci z českého a slovenského ministerstva životního prostředí, krajských úřadů, Recyklačního fondu SR a Státního fondu životního prostředí ČR se sejdou na základě lednového memoranda ministrů životního prostředí obou republik Libora Ambrozka a László Miklóse.

Od 21. do 22. dubna se v pavilónu E uskuteční pravidelné Evropské fórum pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách. Jednání za účasti zástupců stávajících i přistupujících zemí EU se bude konat poprvé po třinácti letech mimo Brusel.

Další informace: Veletrhy Brno, a. s., Výstaviště 1, 647 00 Brno, tel.: 541 153 272, fax: 541 152 054, e-mail: envibrno@bvv.cz, www.bvv.cz
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů