Sobota, 20. dubna 2024

Udržitelná spotřeba

Spolupráce mezi MŽP a Programem OSN pro životní prostředí (UNEP), respektive Českým národním komitétem UNEP pokračuje vytvořením nové webové stránky, která je na adrese: http://ekospotreba.unep.cz.
Udržitelná spotřeba
Tato iniciativa není v oblasti udržitelné spotřeby v České republice první. V loňském roce vznikla Rada vlády pro udržitelný rozvoj a v jejím rámci funguje pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu. V květnu 2003 proběhla v Průhonicích mezinárodní konference s názvem \"Udržitelná spotřeba - výzva pro 21. století\", kde byla představena zpráva Příležitosti udržitelné spotřeby - strategie pro dosažení změny, vypracovaná UNEP ROE (Regionální kanceláří pro Evropu) a UNEP DTIE (Divize technologie, průmysl a životní prostředí), která definuje 4 základní strategie vedoucí k trvale udržitelné spotřebě:

  • Efektivní spotřeba - jako námět pro průmyslový sektor
  • Změněná spotřeba - tento cíl se týká především státní sféry
  • Odpovědná spotřeba - je úkolem pro sociální a environmentální organizace
  • Přiměřená spotřeba - nutnost definovat a optimalizovat spotřebu v České republice v rámci environmentálního prostoru Evropy i světa je úkol pro českou společnost jako celek.
Další podrobnější informace obsažené ve strategii jsou uvedeny na nové webové stránce. Ta mimo toto nabízí i základní informace o udržitelné spotřebě, hlavní trendy ve světě a České republice, přibližuje způsob měření spotřeby - ekologickou stopu, vysvětluje pojmy týkající se udržitelných vzorců spotřeby, nabízí odkazy na příslušné české a zahraniční dokumenty a internetové stránky. Především jde o přiblížení tohoto tématu běžným spotřebitelům a ukázání konkrétní možnosti využívání výrobků z recyklovaných materiálů, poskytnutí informace o ekologickém značení či o systémech environmentálního řízení EMS/EMAS.

Lze také odeslat elektronicky dotaz, týkající se vlastního přispění k environmentálně šetrnějšímu chování. Stránka zveřejňuje výsledky dotazníkového šetření, které proběhlo v institucích státní správy a samosprávy a které ukazuje, jaké konkrétní kroky udělaly oslovené úřady v oblasti environmentálně šetrnějšího provozu.

Zdroj: http://ekospotreba.unep.cz
Zdroj:ČEÚ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů