Čtvrtek, 28. března 2024

Chtějí vyrábět ekologické topivo

Chtějí vyrábět ekologické topivo
Vlčice - Zástupci členských obcí tvořících Společenství obcí Podkrkonoší se setkali s odborníky, kteří mají zkušenosti s výrobou biopelet. Ekologické topivo by se v budoucnu mohlo vyrábět právě na území zdejšího mikroregionu.
Podkrkonošské obce chtějí získat prostředky od státu i z fondů Evropské unie a použít je na vybudování výrobny ve Vlčicích. Ty vlastní vhodný zemědělský objekt, kde do roku 1989 probíhala výroba krmných granulí.
\"Setkali jsme se s lidmi, kteří pěstují krmný šťovík, potřebný k výrobě biopelet. Na schůzku se dostavili také zástupci firmy vyrábějící stroje a kotle, pozvali jsme pracovníky výzkumného ústavu rostlinné výroby. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací, které můžeme při realizaci projektu využít,\" uvedl starosta Pilníkova František Hubáček.
Společenství obcí předpokládá, že na svých případně pronajatých pozemcích vypěstuje biomasu ve formě perspektivního krmného šťovíku a rychle rostoucích dřevin, zejména topolů. Počítá rovněž s využitím obecních lesů. Biopalivo vyrobené z biomasy se hodí k automatickému plnění zásobníků kotlů. Ve Vlčicích by se podle předběžných odhadů mohlo vyrobit při dvousměnném provozu až dva a půl tisíce tun pelet ročně. Většina produkce by přitom byla vyvážena do zahraničí. Cílem projektu je kromě zvýšení ekonomické soběstačnosti regionu i vytvoření nových pracovních příležitostí a zhodnocení místních obnovitelných zdrojů.
\"Realizace projektu závisí na získání prostředků, jedná se o několik milionů korun,\" dodal Hubáček.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů