Čtvrtek, 25. dubna 2024

Skládka dosluhuje, obce hledají řešení

Skládka dosluhuje, obce hledají řešení
Javornicko Životnost skládky v Javorníku na Jesenicku končí. Obce, které zde ukládaly odpad, nyní hledají nové řešení. \" Životnost skládky odhadujeme na pět let, když nebudeme třídit odpad, zaplníme ji ještě dříve. Proto už nyní musíme přemýšlet, co bude dál,\" uvedl starosta Javorníku Petr Polášek ( ODS).
Podle něj mají obce na Javornicku jen dvě možnosti. Nejjednodušším řešením je sanace současné skládky a dohoda s Technickými službami Jeseník, které by se ujaly svozu odpadu do Supíkovic. Sem bude moci putovat odpad ještě dvacet let. \" Mám však obavy, že bychom museli svoz odpadu zdražit. My se však snažíme držet ceny v co nejnižší hladině, aby nám na Javornicku nepřibývaly černé skládky,\" poukázal na nevýhody první varianty Polášek.
\" Čím větší dojezdová vzdálenost, tím horší je disciplinovanost lidí. Každý si spočítá náklady za benzin a raději vyhodí odpad za humny. Někteří lidé nemají sebemenší výčitky zbavit se odpadu kdekoliv. Musíme důkladně prověřovat, jakým způsobem lidé likvidují odpad. Je to věčný boj, který povedou i generace po nás,\" dodal Polášek.
Ani druhá možnost, kterou je rozšíření stávající skládky, ale není jednoduchá.\" Můžeme ukládat do stejného prostoru dál, ale museli bychom lokalitu zabezpečit tak, abychom nepoškozovali životní prostředí, což je nákladné. Ukládání odpadu je úřady navíc považováno za komerční záležitost a není možné na tuto problematiku sehnat peníze. O náklady by se tedy musely podělit všechny obce,\" sdělil Polášek.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů