Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V ČR JE ZŘEJMĚ DALŠÍ VÝSKYT BSE  
V ČR se zřejmě objevil desátý případ nemoci šílených krav (BSE). Podle prvních testů byla nakažena 6,5 roku stará kráva z chovu společnosti Silyba, která sídlí v Dolní Dobrouči na Orlickoústecku. Výsledky kontrolních testů by měly být nejdřív v úterý. Veterinární správa zakázala přesun zvířat z chovu a nyní bude sestavovat skupinu zvířat k preventivnímu poražení. Stáří zvířete dává naději, že skupina zvířat k utracení nebude velká.

ZEMĚDĚLCI MUSÍ PROVÉST POVINNOU REGISTRACI
Zemědělské podniky právnických osob se musí od 1. května zaevidovat u obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Povinnost stanovuje novela zákona o zemědělství pro všechny zemědělské podnikatele. Samostatně hospodařící rolníci se mohou evidovat do jednoho roku od nabytí účinnosti normy, tedy do 1. května 2005, sdělilo ministerstvo zemědělství. Pro zápis do evidence musí žadatelé splnit stanovené podmínky včetně odborné způsobilosti. Stát tak chce zajistit kontrolu na tím, aby zemědělství dělali lidé, kteří mu rozumějí. Evidenci zemědělského podnikatele povedou příslušné obecní úřady obcí s rozšířenou působností.

ZÁKON O VNITROZEMSKÉ PLAVBĚ MÁ CHYBY
Necelé dva měsíce poté, co byl schválen zákon o vnitrozemské plavbě, je připravována jeho novela. Politici pro debaty o jezech na Labi zapomněli, kudy teče řeka. Zákonem poslali velké lodě do lužních lesů na řece Moravě a navíc je nechali brázdit korytem řeky v zámeckém parku v Kroměříži. Kdyby se tok měl upravit podle parametrů, které stanovuje tento zákon, zničilo by to zámeckou zahradu, ale také by se musely zbourat všechny mosty ve městě, a dokonce některé domy. Úředníci ministerstva dopravy sice tvrdí, že ačkoli jsou parametry koryta dány zákonem, neznamená to, že se musí řeka začít ihned hloubit a že zde lodě budou opravdu jezdit.

V CHEMOPETROLU HOŘELO
Chemopetrol Litvínov musí kvůli sobotnímu požáru omezit výrobu polypropylenu a polyetylenu. Požár poškodil most, po kterém se areál zásobuje uhlím. Nyní nemáme dostatek uhlí, abychom udrželi chemickou výrobu v plném provozu. Omezení potrvá nejméně do pondělí. Příčiny požáru zatím hasiči neznají, škodu odhadli na 30 až 50 milionů korun. Požár podle prvních odhadů vypukl zřejmě na pásovém dopravníku. Oheň zasáhl zauhlovací most i sousední věž. Samotnou chemickou výrobu požár nezasáhl a jedovaté látky do ovzduší neunikly.

Společnost přátel přírody letos vysadí v Jizerských horách nové jilmy. Dobrovolné sdružení milovníků hor tak naváže na loňskou úspěšnou akci, při níž v horách vysadilo více než tisíc dvoumetrových jilmů. Letos se má vrátit na jizerskohorské stráně další tisíc stromků.
V České republice se vyskytují tři druhy jilmů. Dříve byly neodmyslitelnou součástí krajiny, nyní se ale s těmito stromy setkáváme v přírodě jen výjimečně. Ničí je totiž houbovité onemocnění, jemuž padlo za oběť zhruba devadesát procent všech jilmů. Jizerské hory mají nyní podle ekologů naději, že zachrání alespoň část z těchto porostů.

Tachov - Pětadvacet kilogramů kliníkového odpadu přinesli do prostoru startu turistického výšlapu, který předcházel sobotní oslavě Dne Země v Tachově, účastníci pochodu.
Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Tachov (ČSOP) začala sběr hliníku a jeho odvoz ke zpracování do Mníšku pod Brdy při oslavě Dne Země organizovat před šesti lety. Pokaždé se přitom koná soutěž o největší kouli z tohoto odpadového materiálu.
Startem pochodu, který končil v Tachovské rokli, prošlo 150 turistů a cyklistů, kteří si mohli zvolit delší či kratší trasu podle toho, na kterou si troufli. Cestou sbírali odpad a uklízeli přírodu. V cíli na ně čekala známá country kapela Švábi, která vyhrává pravidelně při zpívánkách v restauraci U Rajmů v Tachově.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů