Pátek, 29. března 2024

Škoda Energo uspěla v Číně

Škoda Energo uspěla v Číně
Výroba elektřiny v Číně kulhá za rozvojem hospodářství. \"Příští rok bude tato země potřebovat 1545 miliard kilowatthodin elektrické energie,\" říká Jan Musil, generální ředitel firmy Škoda Energo ze skupiny Škoda Holding. \"O rok později to už bude 1966 miliard kilowatthodin elektrické energie.\"
Jinak řečeno: Čína musí stavět elektrárny, jinak nezajistí růst blahobytu obyvatel a nepokryje ani základní potřeby průmyslu. Plánovači spočítali, že země potřebuje 144 nových elektráren o kapacitě 37 GW. Protože místní výrobci zařízení mají roční výrobní kapacitu jen osmnáct GW, otevírají se velké možnosti pro zahraniční dodavatele včetně českých.
\"Chceme se zúčastnit budování čínské energetiky,\" potvrzuje Musil, který je v podnikatelské části delegace, jež doprovází prezidenta Václava Klause na jeho cestě po Číně.
Škoda Energo se uchází společně se Škoda Exportem a Škoda Praha například o stavbu pátého a šestého bloku na elektrárně Šen-tou, kam už dodaly, respektive připravují dodání dvou nových bloků. O dalších dodávkách se má jednat i v průběhu návštěvy v Pekingu..
\"Uvědomujeme si, že v Číně bude obchodně úspěšný především ten, kdo tam bude také vyrábět,\" řekl Musil. Už teď má Škoda Energo společný podnik u Kantonu a prostřednictvím tohoto podniku, Škoda Jinma, hodlá skupina Škoda Holding rozšiřovat své aktivity v Číně.
Škoda Energo dokončila smlouvu o transferu výrobní dokumentace a technologií, čímž vlastně přesouvá část svých výrobních nákladů do Číny. Teď bude do Škody Jinma předávat pouze své konstrukční a projekční know-how.
České podniky se snaží proniknout i do ekologické výroby elektřiny. V prvním čtvrtletí roku 2004 byly podle Musila podepsány dva kontrakty na turbosoustrojí, jež využije energii ze spalování biomasy, rostlinných odpadů a dřevěných štěpků.
\"Čína si stále více uvědomuje nutnost šetrného zacházení s neobnovitelnými zdroji a také potřebu ochrany životního prostředí, což v dobách podpory růstu za každou cenu nebylo obvyklé,\" připomněl Musil.
\"A to může být další pole pro spolupráci,\" dodal v telefonickém rozhovoru pro HN.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů