Pátek, 19. dubna 2024

Den Země oslaví i ministr Ambrozek

Den Země oslaví i ministr Ambrozek

Již po 34. se po celém světě slaví 22. duben jako Den Země. Pod centrálním heslem „Mysli globálně, jednej lokálně“ se i v České republice v týdnu kolem tohoto data konají stovky akcí a aktivit především na místní úrovni, které organizují nestátní neziskové organizace, ale i například jednotlivé obce či kraje. Den Země i letos oslaví rovněž ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Přímo na Den Země – ve čtvrtek 22. dubna – se zúčastní oslav Dne Země na radnici Městské části Praha 13 (Sluneční nám. 13), kde ve 14:00 zasadí spolu s radním hlavního města Prahy Milošem Gregarem lípu, která v sobě nese genetickou informaci památných stromů. Lípa pochází z Výzkumného ústavu okrasného zahradnictví Silva Taroucy v Průhonicích, který se mj. zabývá právě množením památných stromů. Ve 14:30 tamtéž bude možné shlédnout film Tomáše Škrdlanta „Myšlení vody“, natočený s podporou ministerstva životního prostředí. Od 15:00 pak návštěvníci budou moci obdivovat nejlepší díla z dětské výtvarné soutěže „Co nám voda dává a bere“, kterou MŽP vyhlásilo v loňském roce u příležitosti Mezinárodního roku vody.

Libor Ambrozek se rovněž osobně stal „generálním sponzorem“ 22. dubna – Dne Země pro sdružení pro ekologickou výchovu Tereza (bližší informace na adrese http://www.terezango.cz/fofr/fofr.html)

pátek 23. dubna dopoledne navštíví ministr Ambrozek  expozice na veletrhu Envibrno 2004 na brněnském výstavišti.

sobotu 24. dubna se ministr Ambrozek zúčastní části slavnosti „Vítání jara – Volnosť hoře“, kterou ve Valašských Kloboukách pořádá ZO ČSOP Kosenka (bližší informace o programu na adrese http://www.kosenka.cz), kde se odehraje „slavnostní návrat“ jedlobukového lesa Ščúrnica, vykoupeného díky veřejné sbírce, přírodě.

Spolu s manželkou Monikou a dcerami Magdalénkou a Markétkou se Libor Ambrozek zúčastní v neděli 25 .4. mezi 10:00 a 11:00 Dne Země v Prokopském údolí v Praze, pořádaného sdružením Tereza.

V pondělí 26. dubna poté ministr Ambrozek zavítá na Olomoucko, kde se v 9:00 ráno v Mladči zúčastní slavnostního otevření Mladečských jeskyní v 11:00 přijede poklepat na základní kámen budoucího Střediska ekologické výchovy a biocentra Sluňákov v Horce nad Moravou. Ve 14:00 bude se studenty Univerzity Palackého v Olomouci debatovat o zahraniční rozvojové pomoci ČR v oblasti životního prostředí a v 17:00 se v aule Přírodovědecké fakulty UPOL zúčastní „Ministerského potlachu“ – veřejného setkání a diskuse s bývalými ministry životního prostředí.

Ke Dni Země MŽP rovněž vyhlásilo Jarní soutěž pro děti a mládež.  Jedná se o internetovou vědomostní soutěž zaměřenou na životní prostředí. Informace o soutěži, včetně otázek jsou k dispozici na adrese http://www.env.cz/soutez. Partnery soutěže jsou časopis ABC, Národní park Šumava a ZOO Praha. Vítěze celé soutěže a jeho nejbližší rodinné příslušníky čeká týdenní pobyt v krásném prostředí NP Šumava včetně zajímavého doprovodného programu. Pro další úspěšné soutěžící jsou připraveny zajímavé knížky o přírodě a další dárkové předměty včetně červnového překvapení.

Další informace:

http://www.earthday.net

http://www.terezanet.cz

http://www.kosenka.cz

http://magistrat.olomoucko.cz/slunakov

http://www.env.cz/soutez

http://www.vukoz.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů