Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Během prvního dne veletrhu zavítala na brněnské výstaviště delegace moskevského sdružení „Proffsojuz“. Deset ruských odborníků zejména ze státní správy projevilo na Business centru zájem o kontakty na tuzemské firmy, které se specializují na výstavbu inženýrských sítí, odpadového hospodářství a zařízení budov. Většina z nich nejsou na brněnském výstavišti žádnými nováčky, přesto je letos příjemně překvapilo spojení komplexu stavebních veletrhů s veletrhem ENVIBRNO, stejně jako odborná úroveň veletrhu.

Na konci funkčního období současného Evropského parlamentu vypracovalo několik organizací bojujících za životní prostředí analýzu, jak jednotlivé politické frakce v parlamentu hlasují při projednávání otázek důležitých pro životní prostředí. Nejvíce ekologicky hlasuje frakce Zelených (Greens/EFA) - v 99 % případů, následovádovaná frakcí Evropské sjednocené levice (GUE/NGL) - v 94 % případů. Naopak nejméně ekologicky hlasuje největší frakce Parlamentu, lidovci (EPP-ED), a to jen ve 26,7 % případů.

Evropská komise na začátku dubna spustila nový systém pro sledování pohybu a přepravy zvířat v rámci EU i při jejich transportu ze třetích zemí. Nový webový informační systém TRACES konsoliduje a zjednodušuje dosavadní systémy kontroly. Měl by také pomoci jednodušeji sledovat vypuknutí epidemií zvířecích chorob.

Ministerstvo životního prostředí zakázalo zasněžovat oblast Lysé hory s odůvodněním, že dlouhotrvající sněhová pokrývka by mohla způsobit zánik cenných druhů rostlin. Zákaz je nesmyslný. Kdyby si ministerstvo zadalo u hydrometeorologů studii o kolísání výšky sněhu, zjistilo by, že dříve dosahovala výš než dnes a trvala podstatně déle, aniž by chráněné rostliny vyhynuly. Zasněžování je nákladné a o provozuschopnosti sjezdovky rozhodují především teplotní poměry v dolních partiích, které v jarním období stejně nelze zasněžovat a pak nemá význam sebevětší výška sněhu ve vrcholné části sjezdovky. Z toho plyne, že zákaz je ukázkou naprosté nekompetentnosti ministerstva.
AUTOR: Václav Smělý, člen České meteorologické společnosti, Praha

AREÁL ŠKODY HOLDING SE PŘEMĚNÍ
Po více než sto letech postupné pozemkové expanze se plzeňská Škodovka vzdá až poloviny svého stoosmdesátihektarového areálu. Padne i většina vysokých zdí, které dosud strojírenský gigant Škoda Holding uzavírají před veřejností. Přebudování současného továrního areálu na víceúčelovou průmyslovou zónu, si vyžádá investice v rozsahu tří až šesti miliard korun a mimo jiné i demolici objektů o celkovém objemu jednoho miliónů kubických metrů, přesun části inženýrských sítí i urychlené vyřešení staré ekologické zátěže. Už letos v létě by ale měla meziresortní komise, jmenovaná vládou, vypsat soutěž na dodavatele a v září by mohly začít stavební práce.

VE FRANCII SE ZAVŘE POSLEDNÍ DŮL
Francie tento týden vytěží poslední kilogramy uhlí ve svém posledním dole. Kvůli rostoucímu významu jaderné energie a levnějším dovozům uhlí z ciziny se tak uzavře francouzská havířská historie. Poslední uhelný blok vytěží horníci dolu La Houve nedaleko východofrancouzského města Creutzwald. Konec doby uhelné ve Francii byl zřejmý už před dlouhou dobou - v roce 1952 když Francie, Německo, Itálie a státy Beneluxu zakládaly Evropské sdružení uhlí a oceli. Pakt, z něhož se později vytvořila dnešní evropská unie, počítal s postupným útlumem francouzské těžby. Zakotvoval například zastavení náboru nových zaměstnanců v roce 1984 a určoval podmínky pro předčasný odchod do důchodu.

Brusel - Česká republika musí nejpozději za několik měsíců zlepšit zákony a předpisy o životním prostředí. V rozhovoru pro agenturu ČTK to včera prohlásila komisařka Margot Wallstromová.
\"Dám Česku ještě pár týdnů i měsíců na zlepšení, než začnu rozesílat varovné dopisy,\" dodala Wallstromová. Za největší nedostatek České republiky označila fakt, že z Prahy ještě nedošel úplný seznam přírodních rezervací a chráněných oblastí. Komisařka upozornila, že to může zpozdit výstavbu silnic a čističek, na kterou dostane Česko peníze z Bruselu. \"Děravé\" seznamy však odevzdaly i ostatní země, které 1. května vstoupí do unie. Do roku 2006 dá Brusel na ochranu životního prostředí v České republice 600 milionů eur, v přepočtu téměř 19 a půl miliardami korun. Wallstromová ocenila, že znečištění ovzduší, vody a půdy kleslo za poslední desetiletí ve vstupujících zemích o 60 až 80 procent. Za úspěch označila to, že do řek na česko-polsko-německém pomezí se vrátili lososi.

Brno střed Obří nafouknutá velryba, symbol organizace Greenpeace v boji proti lovu velryb, míří do Brna. Ochránci přírody chtějí přimět Česko ke vstupu do Mezinárodní velrybářské komise. Informační stánek se koncem dubna objeví na brněnském náměstí Svobody.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů