Pátek, 29. března 2024

Zelená stezka Greenways Praha - Vídeň bude otevřena

Zelená stezka Greenways Praha - Vídeň bude otevřena
Mezinárodní Zelená stezka Greenways Praha - Vídeň bude otevřena v Česku ve dnech 22. - 24. dubna u příležitosti Dne Země. Na mnoha místech na zelené stezce mezi Prahou a Vídní budou místní lidé sázet stromy, čistit studánky, zatravňovat veřejná prostranství či pořádat první jarní cyklojízdy.
Na Graselově stezce mezi Slavonicemi a Českým Rudolcem, která provádí návštěvníka krajem známého loupežníka Grasela, vysadí loupežnické duby a buky za zpěvu loupežnických balad a songů. Nedočkaví cyklisté mohou vyrazit z Veselí nad Lužnicí na cyklojízdu kolem jihočeských rybníků, v Národním parku Podyjí se mohou zúčastnit výsadby stromů spojené s vernisáží výstavy dětských prací k tématu Dne Země.
Otevírání Greenways Praha - Vídeň se zúčastní i rakouští partneři, kteří pořádají k této události jízdu cyklistů po greenways mezi dolnorakouským Wolkersorfem a Landendorfem. Této cyklojízdy se zúčastní i místní politici podporující šetrnou turistiku a cyklodopravu.
O zelenou stezku pečují lidé, které spojuje zájem o zdravé životní prostředí, zachování kulturního a přírodního dědictví a šetrný rozvoj obcí a měst, kde žijí.
\"Bez široké spolupráce místních partnerů by Greenways Praha - Vídeň nemohla existovat,\" informovala Eva Bilíková, manažerka projektu, z Nadace Partnerství, která koordinuje a finančně podporuje program Greenways. \"Nadace Partnerství spolupracuje na rozvoji této zelené stezky s místními partnery, kteří založili občanské sdružení Greenways Praha - Vídeň. To dnes sdružuje více než 30 občanských sdružení, měst, obcí a osobností veřejného života. Je unikátní, že se podél stezky podařilo spojit tolik lidí, kteří usilují o společnou věc,\" dodala.
\"Otvírání stezky je první letošní společnou akcí, kterou občanské sdružení Greenways Praha Vídeň pořádá,\" řekla jeho předsedkyně Olga Žampová s tím, že hlavní téma pro otvírání stezky bylo zvoleno sázení stromů. \"Chtěli bychom, aby Greenways Praha - Vídeň jednou byla opravdu zelenou stezkou,\" doplnila.
Greenways Praha - Vídeň je síť téměř 700 km tras a stezek pro cyklisty, pěší, jezdce na koních či vodáky. Na páteřní dálkovou cyklotrasu mezi Prahou a Vídní navazují tematické okruhy - Greenway řemesel a vyznání na Vysočině, Greenway Rožmberského dědictví v jižních Čechách či Greenway Lichtenštejnského dědictví na jižní Moravě.
Na Telečsku bude vysazen dub a proběhne péče o ovocné stromky vysazené na počátku měsíce v několika vesnicích.

Eva ŠINKOVSKÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů