Sobota, 20. dubna 2024

Sanace verneřické skládky konečně začala

Sanace verneřické skládky konečně začala
Verneřice - Na bývalou skládku komunálního odpadu ve Verneřicích už najely bagry a další těžká mechanizace. Začaly tak práce na úpravách letitého úložiště, které se bez dostatečného zajištění stávalo hrozbou pro nejbližší okolí.
Obec dostala z ministerstva životního prostředí poslední výzvu k nápravě do konce letošního roku. Pokud by nedošlo k sanaci skládky, která by mohla kdykoli kontaminovat okolní spodní vody, musela verneřická radnice počítat i s hrozbou placení výrazných pokut. \"Skutečnost, že už se tam začíná pracovat, je dobrým znamením k zažehnání podobných sankcí. Po administrativní stránce sice ještě není všechno dotaženo do potřebného konce, ale to by se mělo podařit v nejbližší době. K zahájení prací jsme dostali souhlas rezortu životního prostředí,\" poznamenal verneřický starosta František Kudrnáč.
Obec by se sama do investice za zhruba čtyři a půl milionu korun nemohla pustit, ale výraznou měrou pomůže Státní fond životního prostředí. Bude to jednak nevratná dotace ve výši 2,7 milionu korun a dále půjčka ve výši devíti set tisíc. \"Tu musíme splatit do pěti let, naštěstí s minimálním úročením,\" upřesnil starosta.
Verneřice musí ze svého rozpočtu ještě na zabezpečení skládky vynaložit devět set tisíc. Peníze bude radnice čerpat ze svého běžného účtu, v rámci takzvaného kontokorentního účtu. \"Ještě než dojde k uzavření dohody o poskytnutí státní dotace a půjčky, musíme k našemu požadavku doložit jeden chybějící dokument. Jde o jakousi studii, kterou musí vypracovat nezávislý odborník. Takového člověka jsme už sehnali a na zhotovení dokumentu za patnáct tisíc korun jsme se dohodli. Pak už by snad měl být všem administrativním průtahům konec,\" poznamenal František Kudrnáč.
O sanaci skládky se měla postarat už bývalá verneřická radnice, ale problém spadl na bedra stávajícího vedení obce. \"Důležité je, že už samotné práce začaly a v horizontu několika měsíců se téhle těžkosti zbavíme,\" dodal starosta Verneřic.
Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů