Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ekologické dny Olomouc
Bohatý program nabízí Ekologické dny. 1. května se na Horním náměstí koná Ekojarmark (8 h), kde se sejdou občané, řemeslníci, ekologická hnutí, humanitární organizace, umělci. Doprovodnými akcemi budou různé hry a divadla a také celodenní koncert (Maraca, Tomáš Kočko a Orch., Radůza, Gothart, Wohnout, Jablkoň, Ta Jana, Z velké Ohrady). 2. května od 8 hodin se chystá Vítání ptačího zpěvu - vycházka pro rodiny s dětmi s ornitologem (most přes Mlýnský potok v Olomouci-Řepčíně). 4. května ve 20 h se koná v Chrámu sv. Michala varhanní koncert (J. Bishoff, USA).

SEVEROČESKÁ VODÁRENSKÁ VYDĚLALA MILIONY
Severočeská vodárenská společnost vloni podle auditovaných výsledků vytvořila zisk ve výši 4,527 milionů korun. Provozní hospodářský výsledek společnosti má hodnotu 58,258 milionu korun. Největší vodárenská firma v zemi působí na dvanácti procentech plochy země, kde žije 1,2 milionu lidí. Distribuční společnosti Severočeské vodovody a kanalizace pronajímá 7 605 kilometrů vodovodů, 2 718 kilometrů kanalizačních sítí, 46 úpraven vody, 138 čistíren odpadních vod, 547 čerpacích stanic a 855 vodojemů. Akcie Severočeské vodárenské společnosti má v držení 455 měst a obcí Ústeckého a Libereckého kraje. Jednu akcii se zvláštními právy má stát prostřednictvím Fondu národního majetku.

Vyšné - Celkem 1211 kusů škeblí rybničních převážel nelegálně cizinec, který v sobotu cestoval po Novohradsku. U obce Vyšné ho kontrolovali policisté, kteří chráněného živočicha nalezli v šesti igelitových pytlích v zavazadlovém prostoru osobního automobilu Ford.
\"Policisté škeble předali pracovníkům odboru životního prostředí. Kde k živočichům přišel a další okolnosti se vyšetřují. Cizinec byl obviněn z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy,\" uvedla včera okresní policejní mluvčí Alena Toningerová.

Suchomasty (bra) - Akci s názvem Český kras jsme zachránili, pomůžeme ho také uklidit? uspořádala u příležitosti Dne Země Občanská iniciativa Suchomasty. Jednalo se o odklízení černých skládek v Chráněné krajinné oblasti Český kras. Úklid byl uspořádán již po deváté. Letos se organizátoři zaměřili na okolí lomu Homolák. Na realizaci úklidu se podílelo také Občanské sdružení Slavíky a Myslivecké sdružení Hora Suchomasty- Málkov. Občanská iniciativa Suchomasty vyzývá veřejnost, aby na telefonním čísle 311 689 875 oznamovala výskyt černých skládek v Chráněné krajinné oblasti Český kras.

Nový Oldřichov (mip) Skládka odpadů, která vyrůstá v Chráněné krajinné oblasti České středohoří mezi obcemi Volfartice a Nový Oldřichov na Českolipsku, natolik trápí obyvatele Nového Oldřichova, že kvůli ní vloni uspořádali happening: soutěžili a protestovali v místech, kudy projíždějí kamiony na stavbu skládky. Chtěli tím především upozornit na to, jak s nimi jedná stavební úřad v České Lípě a na to, jak bezohledně postupuje firma, která skládku staví. \"Staví se tu skládka v rozporu s platnou legislativou, poškozuje se tu krajina a výrazně narušuje život v Novém Oldřichově,\"řekl Zdeněk Vlček, člen sdružení Ekokrajina Natura a obyvatel Nového Oldřichova. Právě jeho sdružení uspořádalo happening, na který přišli zastupitelé i starostové okolních obcí. Nejpočetněji tu ale byla zastoupená místní škola, pro jejíž děti zorganizovala občanská sdružení soutěže a také vystoupení mistrů v práskání bičem a ovládání lasa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů