Čtvrtek, 28. března 2024

Rakouští investoři chtějí zachytit český vítr

Rakouští investoři chtějí zachytit český vítr
Jeden z největších projektů větrných elektráren v Česku chystají na jihu Moravy rakouští a němečtí investoři. Za desítky miliónů eur tady do dvou let vyrostou tři velké větrné parky s desítkami elektráren.
Podle větrné mapy Česka, zpracované Ústavem fyziky atmosféry Akademie věd ČR, však není tato oblast pro tento typ elektráren vhodná. Průměrná roční rychlost větru je zde totiž až na výjimky nižší, než čtyři metry za sekundu. Pro ekonomické fungování elektrárny je však potřeba alespoň rychlost okolo šesti metrů za sekundu. Doktor Josef Štekl z Akademie věd dokonce říká, že rychlost větru by měla být vyšší než sedm metrů. Pak se podle něj dá hovořit o skutečně ekonomickém fungování elektrárny.
Rakušané si však udělali vlastní studie a jdou do osvědčeného projektu - obdobné větrné parky už postavili jen o kus dál na své straně hranice. Důležitou roli při budování větrných elektráren však v Česku hraje stanovená výkupní cena takto vyrobené elektřiny, která tyto projekty výrazně zvýhodňuje.
Nejdál je zatím projekt větrného parku v Břežanech na Znojemsku. Na podzim letošního roku tam má začít výstavba prvních pěti větrných elektráren. Elektrárny postaví společně obec s rakouskými investory. Podle dokumentů obce bude stát výstavba jedné elektrárny 25 miliónů korun a návratnost investice je 12 let. Dalších 21 větrných elektráren v katastrech obcí Medlice, Horní Kounice a Višňové na Znojemsku chtějí postavit rakouské společnosti. U Miroslavi chce firma WEB Windenergie z Rakouska utratit 800 miliónů korun za výstavbu 13 větrných elektráren. Podle projektu bude výstavba jedné elektrárny stát 64 miliónů korun, návratnost investice je sedm až čtrnáct let. Třicet větrných elektráren chce v příštím roce postavit na Hustopečsku rakouská společnost Ventureal. Už na podzim brněnská firma Eldaco postaví u Drahan za 70 miliónů korun elektrárnu o výkonu 2 MW. Návratnost odhaduje v intervalu osmi až deseti let.

Obce získají peníze
Obce, i když nebudou elektrárny samy provozovat, vydělají milióny korun ročně. Firmy si totiž pro stavbu vybraly většinou obecní pozemky. Například město Miroslav by od investora mělo získat jednorázově 17 miliónů korun a po deseti letech provozu by pak mělo každoročně nárok na dalších 1200 až 1500 eur za jednu elektrárnu. S podobnými částkami by mohli počítat i majitelé pozemků, na nichž by zařízení vyrostla, odškodnění firma slíbila také myslivcům. Roční výnos z výroby elektrické energie z jedné elektrárny se pohybuje podle propočtů firmy WEB Windenergie mezi 4,5 až 9 milióny korun. Firma Ventureal nabídla obcím za každou větrnou elektrárnu jednorázově jeden milión korun. Obec Drahany se čtyřmiliónovým rozpočtem, která kvůli investorovi mění územní plán, získá za souhlas jednorázově 100 tisíc korun, ročně pak příspěvek 50 tisíc a podle výkonu elektrárny ještě od 10 do 70 tisíc korun ročně.

Stavět chce dvacet firem
Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolina Šůlová potvrdila, že v zemi dnes připravuje výstavbu větrných elektráren okolo 20 investorů. Největší by mohl být větrný park Chomutov. Firma Czech Venti (společný projekt firmy Proventi a skupiny britských investorů Virtual Utility) plánuje na Chomutovsku postavit do konce roku 2006 celkem 180 věží.
Kolik větrných elektráren v zemi vlastně funguje, ale není jasné. Stát tento přehled nemá. \"Vím jen o čtyřech větších elektrárnách - Na Ramzové v Jeseníkách, v Nové Vsi v Krušných Horách, v Protivanově na Prostějovsku a u nás v Jindřichovicích,\" říká i předseda Společnosti pro větrnou energii a starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek. Podle něj větrné elektrárny dodávají do sítě ročně asi 10 MW, v zemi je však potenciál až pro tisícovku elektráren s průměrným výkonem 1,5 MW. Firmy udávají, že výstavba elektrárny s výkonem 1 MW stojí 35 miliónů korun. Zřejmě jedinou obcí, která sama provozuje větrnou elektrárnu jsou Jindřichovice pod Smrkem. V obci fungují dvě elektrárny s výkonem 600 kW.

Čeká se na zákon
Dosud malý počet elektráren v zemi má dvě příčiny: vysoká počáteční investice a nestabilní výkupní ceny elektřiny. \"Dnes se stanovuje cena pouze na jeden rok, takže investoři nemají jistotu,\" uvedl Petr Holub z Hnutí Duha, které připomínkuje zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Norma, která prošla prvním čtením, by měla garantovat stejnou cenu na delší zřejmě 15leté období. Podle Ministerstva životního prostředí by tento zákon měl být schválen na podzim. Na zákon čekají nejen investoři, ale i firmy, které chtějí být pouze developery. Například brněnská firma Aldeco připravuje stavbu dvou elektráren u Oder na Novojičínsku, u Znojma nebo na Prostějovsku, sama však bude investovat pouze v jednom případě. \"Po schválení zákona se do stavby větrných elektráren mohou pustit i obce nebo další firmy. Počítáme, že vyřešíme jako developeři jen přípravu,\" uvedla Iva Šťastná z české firmy Aldeco.
Většina vedení radnic na jižní Moravě chce, aby o výstavbě větrných elektráren nebo parků rozhodovali obyvatelé v místních referendech nebo anketách. Podle lednového průzkumu TNS Faktum, který si zadalo Hnutí Duha, Češi větrné elektrárny podporují. Z 1021 oslovených starších 15let souhlasí se stavbou tři čtvrtiny z nich, osmnáct procent nesouhlasí a devět procent neví. \"Potvrdilo se, že veřejné mínění považuje snižování exhalací a podporu moderních čistých technologií za důležité,\" uvedl Petr Holub, vedoucí programu Energie v Hnutí Duha.

Cena za megawatthodinu elektřiny dodávané do distribučních sítí (bez DPH, v korunách)
malé vodní elektrárny 1,55
biomasa a fosilní paliva - společné spalování 2,00
bioplyn 2,40 - 2,50
biomasa 2,50
větrné elektrárny 2,70 - 3,00
geotermální energie 3,00
sluneční záření 6,00 Kč
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů