Pátek, 19. dubna 2024

Nový zákon o obnovitelných zdrojích vyvolává odpor

Nový zákon o obnovitelných zdrojích vyvolává odpor
Desná/Kempten - Zástupci organizace Česko - německé ekologické poradenství vyzvali subjekty i jednotlivce z České republiky, aby podpořili podpisovou akci. Ta směřuje k poslancům Parlamentu ČR a je výzvou za zachování pevných výkupních cen pro elektřinu z obnovitelných zdrojů. Parlament v těchto týdnech projednává návrh zákona o obnovitelných zdrojích, který má pro většinu výrobců zrušit povinnost výkupu elektřiny a pevné výkupní ceny. A namísto toho zavést nevyzkoušený, vícestupňový, regulovaný systém certifikátů a kvót. To se mnohým dotčených subjektům nelíbí. A proto žádají formou protestní podpisové akce zachování pevné výkupní ceny pro všechny výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů.

\"Chceme touto aktivitou ukázat našim činitelům, že smysluplný zákon je v zájmu širokého spektra občanů. Jde o to, zda bude v ČR umožněn skutečný rozvoj nového odvětví obnovitelné energetiky. To by bylodoprovázeno zakázkami pro domácí průmysl a řemesla, tvorbou pracovních míst či ekonomickým přínosem pro regiony,\"
vysvětlila Neela Winkelmannová z Česko - německého ekologického poradenství v Kemptenu.
Pokračování na straně 18
Dokončení ze strany 17
K výzvě se již připojilo několik desítek signatářů. Z obcí Libereckého kraje například Jindřichovice pod Smrkem či město Desná, které do budoucna s využitím obnovitelných zdrojů k výrobě energie počítá. \"Návrh zákona se nám nelíbí, neboť by přinesl nerovné podmínky, které by upřednostnily pouze některé, zejména velké, subjekty,\" odůvodnil účast Desné starosta Marek Pieter. K akci se dosud přihlásili podnikatelé i firmy. Z neziskových organizací pak signaci podpořil například Český svaz ochránců přírody Sázava, dále Přátelé přírody Ústí nad Labem, Evropské fórum pro efektivní využití energie Praha a spousty dalších, všetně mnoha jednotlivců.
Předloha zákona byla diskutována již v polovině dubna. Zákonodárný proces bude pokračovat ještě druhým a třetím čtením v průběhu května a v červnu.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů