Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zelení: Předvolební kampaň na parlamentní půdu nepatří!

Zelení: Předvolební kampaň na parlamentní půdu nepatří!

Strana zelených se dnes obrátila na předsedu Poslanecké sněmovny parlamentu ČR Lubomíra Zaorálka kvůli svolání 32. schůze Poslanecké sněmovny. Na žádost skupiny poslanců se má tento čtvrtek 13. května Sněmovna zabývat pouze jediným bodem, kterým je „Informace vlády o přípravách České republiky k čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie“.

 

Zelení se obávají, že parlamentní strany takto v době blížících se voleb do Evropského parlamentu, zneužijí svého postavení i parlamentní půdy k tomu, aby na ní vedly předvolební kampaň. Diskusi v Poslanecké sněmovně bude jistě věnována pozornost sdělovacích prostředků - tím, že se však o tomto tématu bude diskutovat pouze na parlamentní půdě v rámci poslanecké schůze, budou z debaty zcela vyloučeny mimoparlamentní strany.

 

„Domníváme se, že téma informace o přípravách České republiky k čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie je téma vhodné spíše k interpelaci na premiéra či na ministra financí. Z programu právě probíhající schůze Sněmovny je jasné, že interpelace na premiéra Vladimíra Špidlu se stejným tématem bude prvním nebo druhým bodem, který přijde na řadu ještě tentýž den ráno,“ komentovala téma jednání 32. schůze Poslanecké sněmovny místopředsedkyně Strany zelených Jana Ulbrychová.

 

Zelení proto požádali předsedu Zaorálka, aby nedovolil zneužití parlamentní půdy k předvolební kampani a vyvolal jednání o vhodnosti navrhovaného programu 32. schůze PS Parlamentu.

 

Lídr zelené kandidátky pro volby do EP Jakub Patočka k tomu řekl: \"Jsem přesvědčen, že předseda poslanecké sněmovny jako poctivý muž naši námitku uzná. O připravenosti naší republiky je jistě třeba mluvit, ale každému je jasné, že kdyby se neblížily volby, žádná zvláštní schůze se konat nebude.\"

 

Kontakt:
Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 724 321 845

Jakub Patočka, lídr SZ pro volby do EP, tel.: 603 289 644

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů