Čtvrtek, 28. března 2024

Obří skleněná archa propluje letos pět českých míst Šumavy

Obří skleněná archa propluje letos pět českých míst Šumavy
ŽELEZNÁ RUDA - Na pět míst na české straně Šumavy připluje letos obří skleněná archa. Projekt Skleněná archa v moři lesa Evropy odstartoval loni a během roku procestoval skleněný kolos z dílny bavorských sklářů několik míst národního parku Bavorský les.
Letos tři tuny vážící a pět metrů dlouhá archa slepená ze 480 plátů nazelenalého skla připluje i na českou stranu, kde ji bude doprovázet řada kulturních a společenských programů.
Archa připluje do Čech 22. května, kdy dorazí do Dobré Vody u Hartmanic. První zastávka archy, která má mimo jiné symbolizovat i sklářskou tradici Šumavy, bude právě v místě, kde je v kostele svatého Vintíře unikátní skleněný oltář a křížová cesta se skla.
\"Abychom archu přivítali jako dobří hostitelé, tak jsme pro ni něco připravili - šikovné ruce českých řezbářů vyrobily obří dlaň, ve které archa spočine a už se stane její součástí po celý zbytek putování,\" řekl Vladimír Silovský ze správy šumavského národního parku. Mohutná dlaň z dubového dřeva váží kolem čtyř tun. Její převoz, stejně jako transport archy, musí obstarávat nákladní auta a jeřáby.
\"Archa není jen zdánlivě prázdný skleněný artefakt, už loni byla po okraj bohatě naplněna množstvím nejrůznějších akcí, které tento projekt doplňují,\" řekl Silovský. Smyslem projetu totiž není jen vystavování archy, ale zejména shromažďování lidí kolem ní, vzájemná komunikace a navazování nových kontaktů a vztahů.
Putování archy budou až do zimy doprovázet literární, hudební a společenská setkání. K doprovodným programům patří například křest nové německy psané Čítanky ze Šumavy, série koncertů ve starých kostelech, dřevořezbářská sympozia, výstavy, setkání malířů, putování po zaniklých sklářských hutích na Šumavě, povídání o ekologii, civilizaci a budoucnosti lidstva, procházky i programy pro děti.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů