Čtvrtek, 25. dubna 2024

Uherský Brod se chce stát zdravým městem

Uherský Brod se chce stát zdravým městem
Uherský Brod Více zeleně, lepší dopravní spojení nebo více bytů pro mladé rodiny. T akovými pozitivy se možná už za několik let bude pyšnit Uherský Brod, který se chce zapojit do národní sítě Zdravých měst.
Pokud s tímto návrhem budou zastupitelé souhlasit, město si vytvoří svůj plán, kterým se bude řídit. Svůj hlas by při sestavování ale měli mít i obyvatelé města.\" C o bude chtít město nebo jeho občané zlepšit nejdříve, je otázkou dohody. Zajímavá může být například diskuse o stavu městské zeleně, dopravě nebo sociální situaci,\" informoval Jiří Barčík z městského odboru životního prostředí. T en si od zařazení do sítě slibuje mimo jiné i lepší finanční možnosti pro město.
Do mezinárodního projektu, který před šestnácti lety založila Světová zdravotnická organizace, se už zapojilo několik desítek obcí, měst, mikroregionů i krajů z celé České republiky. Zdravá města by se podle pravidel měla cíleně snažit o vytvoření kvalitního a příjemného místa pro život, a to na základě dohody s obyvateli.
Ve Zlínském kraji pracuje na zkvalitnění životního prostředí Zlín, Vsetín i Kroměříž. N apříklad Vsetínští mají připravený \" plán zdraví a života\" a podřídit se mu musejí i místní zastupitelé.\" Nejde jen o myšlenky úředníků, ale o skutečné potřeby a tužby občanů. T i mohou díky internetu navíc lépe kontrolovat, zda se město plánu drží, nebo ne,\" vysvětlil vedoucí vsetínského odboru životního prostředí Jiří Trezner.
O připojení Uherského Brodu do sítě zdravých měst budou radní rozhodovat už tuto středu. Obyvatele ale na možné změny upozorňují už od začátku roku.\" Odstar tovali jsme sérii besed s veřejností, na kterých jsme je už seznámili například s problematikou odpadů nebo s tím, jak by měla vypadat veřejná zeleň,\" upozornil pracovník uherskobrodského Českého svazu ochránců přírody Julius Kunčar. V plánu je navíc například i třídění odpadu v uherskobrodských základních školách.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů