Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hlavním tématem byla lesnická typologie
Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, pobočka Brno, ve spolupráci s Krajským úřadem kraje Vysočina, odborem lesního a vodního hospodářství a zemědělství uspořádal 13. května v sídle správy lesů města Jihlavy již třetí informativní a školící schůzku pro pracovníky vykonávající státní správu lesů.
„Schůzky se konají v rámci odborné pomoci státní správě lesů a jsou mezi pracovníky obcí s rozšířenou působností velmi oblíbené, o čemž svědčí jejich hojná účast. Tentokrát byla hlavním tématem lesnická typologie a to hlavně praktické ukázky v terénu. Zde si účastníci mohli pod dohledem a s odborným vysvětlením profesionálního typologa ověřit správnost určení lesních typů tak, aby zde získané poznatky dokázali uplatnit na svých pracovištích,“ řekl Petr Bureš, vedoucí odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství Krajského úřadu kraje Vysočina.
Soubory lesních typů se vyznačují významnými vlastnostmi stanoviště a zkráceně se označují číslem vegetačního stupně a symbolem půdní kategorie. Znalost lesnické typologie je potřebná při poradenské činnosti s vlastníky lesů, pro práci při projednávání lesních hospodářských osnov, případně pro rozhodování o prohlášení pozemků za pozemky určené k plnění funkcí lesa. K jejich zalesnění a rozhodování o odnětí a omezení pozemků určených k plnění funkcí lesa.
R. Burketová
Více informací P. Bureš, 564 602 204, bures.p@kr-vysocina.cz

Kraj přidělil podporu na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu
ZLÍN – Zlínský kraj podpoří rozvoj environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty částkou 1,02 milionu korun, tu rozdělil v rámci vyhlášeného podprogramu. Krajská rada již rozhodla o přidělení  částky 530 tisíc pro osm projektů. Zbývajících sedm projektů v celkové výši 490 tisíc korun bude schvalovat krajské zastupitelstvo.
„Mezi vybranými projekty je například vydávání barevníé publikace o činnosti ochránců přírody, ekologicko-výchovné programy nebo putovní výstava,“ uvedl krajský radní Vojtěch Jurčík, který je zodpovědný za oblast životního prostředí.

Přední ruští odborníci na podnebí doporučili ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby odmítl Kjótský protokol. Mezinárodní ekologická smlouva o dlouhodobém snižování emisí skleníkových plynů, kterou podporuje Evropská unie, je podle nich nedostatečně zdůvodněna. Uvádí se to v prohlášení, z něhož včera citovala agentura AP.
Rusko už několikrát prohlásilo, že protokol ratifikuje, ale vzápětí oznámilo, že tak neučiní. Prakticky tak drží zbytek světa jako rukojmí. Někteří experti tvrdí, že Kreml čeká na výsledek podzimních prezidentských voleb ve Spojených státech.

Sedma generace, casopis, ktery vydava Hnuti DUHA, poskytuje prostor pro hlubsi diskusi o sirsich spolecenskych a etickych souvislostech ekologickych problemu. Profilova temata, eseje, rozhovory, analyzy o vsem moznem od ekologicke danove reformy, pres plusy a minusy ekoturistiky az po fenomen dobrovolne skromnosti, serialy o genovych modifikacich ci alternativni ekonomice.
Nyni Sedma generace prichazi s exkluzivni nabidkou: kupte sve skolni ci obecni knihovne kompletni rocnik 2003 za pouhou stokorunu. Prilezitost, ktera se jen tak neopakuje.
Radost muzete samozrejme udelat i sobe ci svym pratelum a pribuznym.
Vice na http://www.sedmagenerace.cz/nabidka.html

17.5. vstoupila v platnost Stockholmska umluva omezujici vysoce toxicke latky. Tato umluva bude mit velky vyznam i pro reseni konkretnich problemu v jednotlivych krajich CRi. Pokus o jejich konkretizaci najdete v clanku na teto internetove adrese:
http://www.arnika.org/clanky.shtml?x=181078
Vice informaci Stockholmske umluve pak najdete v tiskove zprave UNEPu na teto adrese:
http://www.arnika.org/clanky.shtml?x=181062
anebo v tiskove zprave Arniky:
http://www.arnika.org/tz.shtml?x=180820
Vsechny uvedene informace muzeme vice konkretizovat. Muzete kontaktovat primo mne na telefonnim cisle: 603/582 984 anebo na 222 781 471.
Vsechny uvedene clanky na internetu najdete i s diakritikou.

Egypt má největší větrnou elektrárnu na světě 
Výroba elektrické energie z větrných elektráren v zemi dosahuje objemu, který vyrábí jedenáct rozvinutých zemí Evropské unie dohromady. Hovoří o tom zpráva, kterou zveřejnila European Energy Organization. Elektrárna stojí v oblasti Zafarany a do roku 2010 se má v ní vyrábět 650 MW elektrické energie. Ministr energetiky Dr.Hassan Youness zprávu komentoval jako úspěch ambiciózního plánu, který byl realizován v mezinárodní spolupráci se zahraničními donory při využití nejnovějších vědeckých a technických poznatků. Dohody byly završeny získáním grantů a dlouhodobých úvěrů s nízkým úrokem. Podle Younesse dosáhla technologie úrovně, která nabízí alternativní řešení ve srovnání s klasickými typy elektráren a nechá se s ní počítat pro významnější rozšíření do blízké budoucnosti. Energie z tzv.obnovitelných zdrojů bude nosným programem, který v dlouhodobém výhledu předčí výrobu energie z tradičních elektráren, protože jejich zdroje budou vyčerpány, dodal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů