Čtvrtek, 28. března 2024

Velký český větrný tunel

Velký český větrný tunel
Podporou drahých zdrojů energie je spotřebiteli i společnosti odebrána svoboda užívat nejlevnější elektřinu.

Podpora obnovitelných zdrojů energie bývá prezentována jako pokroková věc. Jsou dokonce doporučené limity a procenta výroby z takových zdrojů. Není však těžké dovodit, že limit je nesmyslný. Mělo by se vycházet z podmínek té které země.
V Norsku, které vyrábí téměř sto procent elektřiny z vody, je obnovitelný zdroj logickým řešením. Také je nejlevnější. Proč však podporovat dražší zdroje, když jsou k dispozici levnější?
Proč v Česku vykupovat elektřinu z větru za tři koruny, když je levnější z uhlí - za korunu? Výsledkem státního zásahu nemůže být nic jiného, než že se bude investovat do dražších zdrojů. Ač je nikdo nepotřebuje, ač je Česko vývozcem elektřiny, ač větrná energie je nekvalitní (zejména při bezvětří). I ekologický přínos je negativní - ničí se vzhled krajiny a vzniká rušení infrazvuky. Oč je uhelná elektrárna méně nápadná v krajině než lesy větrníků!
V teorii her jsou hry s kladným součtem, kde všichni vydělají. Třeba nákup na trhu, kdy si každý účastník polepší, protože směna je dobrovolná (spotřebitel má raději zboží než peníze v kapse a i dodavatel na obchodu vydělá).
Pak existují hry s nulovým součtem, například výdaje státního rozpočtu, kdy se rozděluje to, co se lidem sebralo na daních.
Nadhodnocené výkupní ceny jsou hrou se záporným součtem. Ekonomicky dojde ke ztrátě. Náhradou levnější uhelné elektřiny za dražší společnost zchudne.
Jestliže nás na ulici okrade kapsář, je to pro okradeného ztráta a odsouzeníhodné. Z hlediska společnosti to je hra s nulovým součtem. Peníze nezmizí, jen se přesunou. Při hře \"podpora větru\" ale dojde k absolutnímu úbytku materiálních zdrojů. Peníze \"zmizí\", byť na tom někdo profituje.
U krádeže je jasné, že jde o kriminální čin. Daleko víc devastující aktivity, jako jsou hry se záporným součtem, však stát kupodivu podporuje a vydává za pokrok.
Vysvětlení pozoruhodného jevu nám ekonomická věda zůstává dlužna. Osobně si to vysvětluji takto: na hře se záporným součtem se přesto najde dost aktérů, kteří z ní budou profitovat, i když společnost jako celek tratí.
Provozovatelé větrných elektráren a obce budou na vysokých výkupních cenách vydělávat. Rozvodné společnosti, které budou zákonem donuceny elektřinu vykoupit, nakonec také budou souhlasit. Umožní jim to totiž zvýšit cenu pro konečného spotřebitele.
Spotřebitel bude oklamán propagandou o \"ekologické\" energii a donucen zaplatit konečnou cenu. Propagandu povedou rozvodné společnosti i vláda, která bude chtít vyvolat dojem, že pečuje o životní prostředí. Kritici budou obviňováni z jednostranně ekonomického pohledu a nezájmu o ekologický rozměr společnosti.
Spotřebiteli i celé společnosti bude tak sebrána svoboda používat nejlevnější elektřinu. Ta jim byla zaručena, když se rozvodné společnosti řídily principem ekonomické efektivnosti při respektování zákonů. V důsledku toho klesne konkurenceschopnost hospodářství a stoupne nezaměstnanost. Bude také méně zdrojů na rozumné ekologické projekty.
Autor působí na Fakultě sociálně-ekonomické Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů