Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zlepšení kvality ovzduší v České Lípě
V těchto dnech je těsně před dokončením první etapa \"Programu ke zlepšení kvality ovzduší\". Jedná se o studii, která má vytipovat slabé stránky města ve vztahu k ovzduší a navrhnout jejich řešení. První, analytická část bude dokončena a zveřejněna na internetových stránkách města (www.mucl.cz) v pondělí 24. 5. 2004 a o týden později (v pondělí 31. 5. 2004) bude připomínkována na veřejném projednání. To proběhne v zasedací místnosti zastupitelstva města (nám. TGM 2, třetí patro) a zahájeno bude ve 13. hodin. Mezi hosty byly vedle zpracovatelů studie firmy ATEM pozváni také zástupci firem významně se podílejících na kvalitě ovzduší a zástupci ekologických a občanských sdružení. \"Rád bych na toto veřejné projednání pozval všechny občany našeho města, abychom podchytili skutečně všechny problematické body a měli tak k dispozici co nejpodrobnější přehled o stavu ovzduší v České Lípě,\" uvedl starosta města Česká Lípa Petr Skokan a doplnil, že zároveň až do 11. června budou občané moci své připomínky k chystanému materiálu zaslat na odbor životního prostředí (kalenska@mucl.cz, Odbor životního prostředí MÚ Česká Lípa, Moskevská 8, Česká Lípa).

ČELÁKOVICE (u Prahy) - Dva zaměstnanci čistírny odpadních vod v Čelákovicích zemřeli ve středu zřejmě na otravu výpary. Případ vyšetřuje policie a inspektorát bezpečnosti práce, řekla dnes ČTK policejní mluvčí. Muže ve věku 50 a 51 let našel jejich kolega bez známek života v areálu čistírny. Záchranáři při vyproštění těl museli použít dýchací přístroje. Lékař už jen konstatoval smrt. Muži podle něj zemřeli pravděpodobně na otravu výpary. Hasiči předběžně naměřili v jímkách i v ovzduší výrazně vysoké koncentrace čpavku, sirovodíku, chloru a kyanovodíku. \"Přesné hodnoty a příčiny výskytu plynů jsou předmětem dalšího zkoumání,\" uvedla mluvčí. Vyšetřovatel nařídil pitvu.

Ravak Příbram, největší středoevropský výrobce akrylátových van a sprchových koutů, chce otevřít galvanizovnu v dceřiné firmě Strojírny v Rožmitále pod Radhoštěm (někdejší Agrostroj). Proti investici za 100 milionů korun, která by zajistila 60 nových pracovních míst, však protestují někteří obyvatelé města, kteří se bojí ekologických škod.

ZELENÍ SE TĚŠÍ, ŽE SE S NIMI PREZIDENTSKÁ KANCELÁŘ BUDE SOUDIT Představitelé neparlamentní Strany zelených neskrývali pobavení nad přístupem prezidentské kanceláře k jejich kampani před volbami do Evropského parlamentu. K plakátu s fotografií prezidenta Václava Klause ve společnosti předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka Klausův mluvčí Petr Hájek řekl, že prezident zakazuje, aby se jeho tvář objevila na billboardech této strany. Lídr kandidátky strany ve volbách do EP Jakub Patočka doufá, že Hrad se bude chtít soudit. Podle něj je prohlášení představitele prezidentské kanceláře útokem na svobodu projevu. Poznamenal nicméně, že zelení nemají letos peníze na billboardovou kampaň. Proto Hájkovo přání splní v tom smyslu, že fotografie se neobjeví na billboardech. Bude pouze na plakátech a nálepkách. Hrad podle Hájka předá případ právníkům. /www.ihned.cz/

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila globální kampaň proti obezitě, která má na svědomí rostoucí počet úmrtí způsobených chronickými nemocemi. Na závěr výročního zasedání zástupců 192 členských států, které skončilo o víkendu v Ženevě, schválila WHO sérii strategií zaměřených na léčbu nemocí souvisejících s životním stylem. Zároveň vyzvala k boji proti infekčním nemocem, především proti AIDS. \"Shromáždění se dohodlo, že se zaměří na boj proti nemocem, které mohou být způsobeny životním prostředím, přenášeny z člověka na člověka, ale rovněž na choroby způsobené nesprávnou výživou a nedostatkem pohybu\" řekl generální ředitel WHO I Čong-uk. Chronické nemoci, jako jsou cukrovka, onemocnění ledvin a srdce, rakovina, tvoří 47 procent všech chorob ve světě. Dopad těchto nemocí bude v nadcházejících 16 letech větší než dopad infekčních nemocí, AIDS, malárie a tuberkulózy, varovala WHO ve své výroční zprávě. Podle WHO trpí ve světě obezitou 1,1 miliardy dospělých a 22 milionů dětí.

ČR VYKÁZALA PŘEBYTEK V OBCHODĚ SE SUROVÝM DŘÍVÍM
Česká republika vykázala loni v zahraničním obchodě se surovým dřívím přebytek 4,3 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 70 procent. Export se zvedl na 5,6 miliardy korun z předloňských čtyř miliard korun, naproti tomu dovoz se mírně snížil na 1,3 z 1,5 miliardy korun, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. Zvýšenou potřebu exportu podle MZe způsobil přebytek na vnitřním trhu. Nejvýznamnějšími partnery v obchodě se dřevem jsou sousední státy. Do Německa a Rakouska putovalo 96 procent z celkového objemu exportu. Vlastníci lesů měli loni podle odhadů v průměru nižší hrubý zisk než v předchozím roce. Bez příspěvků na hospodaření v lesích vydělali před zdaněním z hektaru 213 korun proti 277 korunám v roce 2002.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů