Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

SLEVY NEDOKÁZALY VRÁTIT KAMIONY NA ŽELEZNICI
Ani velké slevy - u zpáteční jízdenky dokonce o zhruba 60 procent - zatím nedokázaly vrátit dost kamiónů na železnici v systému RoLa. Přestože je kombinovaná doprava kamiónů levnější už od neděle, nákladní vlaky mezi Lovosicemi a německými Drážďanami, stejně jako od začátku května, jezdily poloprázdné. Dopravci přestali RoLu využívat po vstupu do EU, kdy přestali být omezováni kvótami výjezdních povolení do Německa. Nedostatek těchto povolení dopravce nutil přecházet na železnici, kde souhlas úřadů nebyl zapotřebí. Peníze na slevy se našly omezením počtu vlaků. Zatímco dosud jich jezdilo v obou směrech 24 denně, nyní je to pouze osm vlaků.

ENERGETICKY ÚSPORNÁ TECHNIKA MŮŽE POMOCI DOMÁCNOSTEM
Pro stále více lidí se stává jedním z důležitých kritérií při nákupu techniky její energetická náročnost. Energeticky šetrné výrobky nám totiž pomohou během let jejich používání výrazně ušetřit za platby elektřiny, což při dostatečném vytížení dokáže obvykle bohatě vyvážit jejich často o něco vyšší pořizovací cenu. Pro mnoho především mladých lidí je důležité i to, že jejich provoz je šetrnější i ekologicky. Poměrně jednoduchá je situace hlavně při nákupu větší domácí techniky, tedy například automatických praček, chladniček, myček na nádobí, elektrických trub či ohřívačů vody. Každý výrobek je zařazen podle spotřeby energie do určité kategorie označené písmenem, kdy \"A\" zahrnuje ty nejúspornější spotřebiče a s postupujícími písmeny dle abecedy se jejich energetická výhodnost mění v náročnost.

V PŘÍPADĚ NÁKAZY BSE NEBUDE NUTNÉ VYBÍJENÍ CELÉHO STÁDA
V chovech hovězího dobytka, kde se vyskytne kus nakažený tzv. nemocí šílených krav (BSE), nebude nutné vybíjet celé stádo stejně starých zvířat. Včera o tom v Bruselu jednal ministr zemědělství Jaroslav Palas. Krávy budou podle dohody dál produkovat mléko a utraceny by byly postupně. České úřady budou moci podle dohody uchovat celé stádo postižených krav. Zemědělci ale budou muset vést přesnou evidenci zvířat, která se nebudou smět převážet přes hranice. Usnesení začne platit, až Státní veterinární správa vydá prováděcí předpis.

ářčáářKANADSKÝ SOUD UPŘEDNOSTNIL SPOLEČNOST NAD FARMÁŘEM
Kanadský Nejvyšší soud dal rozsudkem zapravdu americké společnosti Monsanto proti farmáři Percymu Schmeiserovi. Ten údajně před pěti roky na svých pozemcích neoprávněně zasel geneticky upravenou řepku, na jejíž osivo měla platný patent firma Monsanto. Schmeiser opřel svou obhajobu o to, že v blízkosti jeho rozsáhlých polností pěstovali sousední farmáři geneticky modifikované plodiny. Takže prý nemohl zabránit tomu, aby se do jeho osevu řepky vzduchem nevmísilo osivo patentované firmou Monsanto. Schmeiserova prohra je nebezpečná pro farmáře, kteří bojují proti geneticky modifikovaným organismům (GMO). Ale i pro zemědělce, kteří se chtějí soudně bránit v případech, kdy na jejich pozemky vítr ze sousedních genetických polností vnáší semena, obsahující GMO, a oni tomu nemohou zabránit.

SPOTŘEBA ENERGIE ROSTE RYCHLEJI NEŽ POČET OBYVATEL
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tvrdí, že celosvětová spotřeba energie roste nohem rychleji, než se zvyšuje počet obyvatel naší planety. Podle scénáře k vývoji celosvětové spotřeby energie stoupne spotřeba do roku 2030 ve srovnání s nynějším stavem o bezmála dvě třetiny. Ve stejném období stoupne počet obyvatel naší planety ze současných zhruba šesti a půl miliardy lidí na necelých osm miliard. To by podle statistik OSN odpovídalo zhruba třetinovému nárůstu. Za rostoucím hladem po energii stojí hlavně Asie, zejména Čína. Do jaké míry se podaří výrobcům elektrické energie krýt rostoucí spotřebu, je otevřené. Jisté je pouze to, že scénář Mezinárodní agentury pro energii předpokládá nutnost obrovských investicí.

Více než jednu miliardu korun již stát investoval do odstranění ekologických škod po Sovětské armádě, částka pro loňský rok překročila 62 milionů. Podle dosavadního vývoje se do roku 2011 počítá s dalšími výdaji ve výši zhruba 250 milionů. Nyní jsou zadány veřejné zakázky na sanaci jímky v lokalitě Vysoké Mýto, na zhotovení analýz rizika v lokalitě skládky v Rokytnici a v prostoru bývalých kasáren po Sovětské armádě v Bruntále. Sovětská armáda využívala v České republice 73 různě velkých lokalit. Průzkumem bylo zjištěno, že zhruba u 60 lokalit je rozsah ekologických škod významný. Od roku 1991 byly sanační práce postupně zahájeny v nejvíce postižených lokalitách, takže k dnešnímu dni na většině lokalit již nezbytná sanace proběhla.
Karolína Šůlová, mluvčí ministerstva životního prostředí

Žacléř - Státní fond životního prostředí potvrdil poskytnutí financí městu na rekonstrukci systému likvidace odpadních vod. Celková výše dotace je osmnáct milionů korun, dalších šest milionů obdrží město jako půjčku s úrokovou sazbou jeden a půl procenta. Pět milionů korun se již dříve podařilo získat z fondu Evropské unie. Tyto částky pokryjí téměř kompletní náklady opravy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů