Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Liberec - Projekt Mrkvička má podpořit mateřské školy v kraji, které mají zvýšený zájem o ekologickou výchovu. Díky projektu se uskuteční řada přednášek odborníků na předškolní ekovýchovu, do školek se dostanou metodické materiály s touto tematikou a děti se zapojí do řady programů ekologické výchovy ve vybraných školkách. V plánu jsou i semináře a exkurze a mateřské školy budou dostávat infomateriály z aktualitami z oblasti ekologické výchovy, o různých akcích a podobně. Na projekt Mrkvička schválili radní Libereckého kraje příspěvek 195 tisíc korun. Kromě toho funguje v kraji už třetím rokem projekt Metodika a realizace komplexní ekologické výchovy (M.R.K.E.V), do kterého je zapojeno celkem 56 základních škol.

Bernartice - Výstavba jedenácti chráněných bytů je letos největší investiční akcí obce na Trutnovsku. \"V podstatě se jedná o obdobu domu s pečovatelskou službou. První práce zahájíme do tří měsíců,\" upřesnil starosta Václav Schreier. Nový objekt má stát naproti továrně Juta. Celkové náklady na výstavbu dosáhnou patnácti milionů korun, z toho devět milionů poskytne stát. Zajímavostí stavby je plánované využití ekologických a ekonomicky výhodných hlubinných čerpadel pro vytápění.

Třebeň - Zbývající část rekultivace bývalé okresní skládky Chocovice u Chebu v hodnotě asi 2 milionů korun uhradí ministerstvo životního prostředí. Dohodl se na tom starosta Třebeně s ministrem životního prostředí Liborem Amrozkem. Prostor s tisíci tunami komunálního odpadu z celého okresu připadl do katastru malé vesnici, která se na první část rekultivace za 28 milionů musela kromě státní pomoci také šesti miliony zadlužit u sousedního Chebu. Zastupitelé v Chebu přijmou místo peněz třebeňský les.

Voda v laguně skládky u Pozďátek připomíná bordó barvu na vlasy. Je zneutralizovaná, a protože už nepáchne kyselinou a kyanidem, usedají na pohozené pneumatiky divoké kačeny. Bohužel, naše přítomnost je odradila a nechtěly nám zapózovat. Věřte ale, že něco takového se hned tak nevidí. Do mrtvé části přírody se navrací život. Na jak dlouho ale? Pokud majitel skládky zdárně absolvuje posouzení vlivu stavby na životní prostředí, hodlá po sanaci skládky budovat mnohem větší úložiště odpadů. Tvrdí, že mají mít inertní, tedy neškodný charakter. To se ukáže až tehdy, pokud tam opět usednou kačeny a v potoce v osadě Dobrá voda poteče dobrá voda. m. cermakova@ vysocina. vlp. cz

V rámci Týdne udržitelného rozvoje se ve čtvrtek 3. června uskuteční přednáška Evropská síť NATURA 2000. Akci pořádá Francouzské velvyslanectví v Praze ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR v budově Francouzského institutu, Štěpánská 35, Praha 1. Více informací na e-mailu: anne-laure. mathon@diplomatie.gouv.fr.

Rusko se možná nakonec přece jen připojí ke Kjótskému protokolu o omezování emisí skleníkových plynů, ačkoliv zatím argumentovalo tím, že podpis není v jeho zájmu. Prezident Putin připojení ke Kjótu přislíbil, zřejmě pod tlakem EU, která tím podmínila podporu přijetí Ruska do Světové obchodní organizace (WTO).

FRANCIE CHCE SAMA ROZHODOVAT O GENETICKÝCH POTRAVINÁCH
Francie nikdy nebyla advokátem geneticky upraveného jídla a nemůže proto přijmout fakt, že by někdo jiný rozhodoval o tom, zda se takové potraviny budou smět vyrábět a prodávat na tamním trhu. Francie bude proto sama posuzovat každý geneticky upravený výrobek, bez ohledu na předchozí rozhodnutí Evropské komise. S tímto názorem vystoupil francouzský ministr zemědělství Hervé Gaymard a vyvolal tak znovu debatu, zda by genetika neměla zůstat ve výlučné péči zemí unie, nikoliv jejích centrálních bruselských orgánů. Francouzská vláda se odvolává na fakt, že kontrola bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti jídla musí být v rukou národních vědeckých a hygienických orgánů. Vláda může jen těžko přebírat politickou zodpovědnost za rozhodnutí bruselských institucí EU.

Kotouč Štramberk loni zvýšil dvojnásobně zisk
Výrobce vápna a vápence Kotouč Štramberk ukončil minulý rok auditovaným ziskem po zdanění 22,7 miliónu korun při výkonech 455 miliónů. Ve srovnání s rokem 2002 vzrostl hospodářský výsledek 2,1krát, zatímco výkony se zvedly o 8,6 procenta, řekl ředitel společnosti Bohumír Volný. Výsledky se podle něj podařilo zlepšit také díky tomu, že nárůst cen firma eliminovala úsporami nákladů. Podnik exportoval 23 procent produkce. Na investice vynaložil 69 miliónů korun, z toho 14 miliónů na ekologii. Vápenka loni podle Volného hospodařila bez bankovních úvěrů a závazků po lhůtě splatnosti.

Od roku 1970 zaznamenali v USA významné snížení emisí plynných škodlivin. Emise šesti hlavních vzdušných polutantů poklesly o 48 %, přičemž emise oxidu siřičitého z elektráren byly v roce 2002 o 9 % nižší než v roce 2000 a o 41 % nižší než v roce 1980. Emise oxidů dusíku poklesly o 13 % od roku 2000 a o 33 % oproti jejich úrovni v roce 1990. Úroveň přízemního ozonu se snížila nejméně, přičemž desetiletý trend je relativně neměnný.

Na viac ako 600 stúpol počet obetí krajne nepriaznivého počasia na Haiti a v Dominikánskej republike. Oznámili to dnes zdroje civilnej obrany obidvoch štátov.
V pohraničnom meste Jimani v Dominikánskej republike našli záchranné čaty zatiaľ 250 mŕtvych tiel, zatiaľ čo sedem ďalších ľudí prišlo o život v iných častiach krajiny.
Na území Haiti zahynulo v dôsledku povodní najmenej 375 osôb. Najväčšie povodne za posledných približne 10 rokov zaznamenali aj na ostrove Hispaniola, o ktorý sa dva susedné karibské miništáty delia.
V Jimani, ležiacom vo vzdialenosti 280 km západne od hlavného mesta Santo Domingo, prekvapili prívaly vôd z rieky Soleil obyvateľov v spánku, čím sa dá vysvetliť nadmerný počet obetí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů