Čtvrtek, 28. března 2024

Evropané ničí vlastní města

Evropané ničí vlastní města
Sedmdesát procent občanů zemí Evropské unie žije ve městě. V roce 2020 už podle předpokladů jejich podíl překročí osmdesát procent. Vyplývá to z údajů Evropské  ekologické  agentury zveřejněných na konferenci Zelený týden, pořádané v Bruselu Evropskou komisí.
Právě ve městech jsou však lidé vystaveni největšímu  znečištění   životního   prostředí  . Vdechují přízemní  ozón  , který vzniká z automobilových exhalací, a do plic jim vnikají i prachové částice z výfuků automobilů. \"Kvůli tomu trpí dýchacími onemocněními, ale také chorobami srdce a cév,\" řekla na konferenci výkonná ředitelka Evropské  ekologické  agentury Jacqueline McGladeová.
\"Podařilo se nám výrazně snížit  znečištění  z továren a dalších velkých zdrojů. Nyní už musíme změnit jen naše vlastní chování,\" řekla na konferenci komisařka pro  životní   prostředí  Margot Wallströmová.
Příkladem je právě automobilismus. Přestože musí automobily splňovat stále přísnější předpisy, způsobují, že 45 procent obyvatel evropských měst je vystaveno vysokým koncentracím prachových částic a třicet procent nadměrnému množství přízemního  ozónu  .
Na  životní   prostředí  však má vliv i to, zda člověk žije sám, nebo s někým.
V původních patnácti zemích Evropské unie vzrostl počet domácností v letech 1990 až 2000 o 11 procent a podle předpokladů dále poroste. Je to dáno především tím, že přibývá lidí, kteří nevstupují do manželství nebo jsou rozvedeni. Domácnosti osamělých osob jsou však v přepočtu na obyvatele méně efektivní, spotřebují například více energie a vody.
V unii rovněž přibývá důchodců, z nichž mnozí cestují. I vzhledem k tomu roste zájem o leteckou dopravu o šest až devět procent ročně, a přibývá i exhalací a hluku z letadel. Zájem o veřejnou dopravu po železnici a autobusy však zůstává na stejné úrovni.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů