Čtvrtek, 25. dubna 2024

Gallup předpovídá českým zeleným 5%

Gallup předpovídá českým zeleným 5%

Gallupův ústav, jedna z nejrenomovanějších světových agentur na výzkum veřejného mínění, zveřejnila výsledky celoevropského průzkumu volebních preferencí pro nadcházející volby do Evropského parlamentu.  Česká strana zelených by podle ní ve volbách získala 5% hlasů.[1] Je to nejvyšší výsledek, kterého zelení v dějinách České republiky v průzkumech preferencí dosáhli. 

„Potvrzuje se tak tendence vzrůstající podpory pro Stranu zelených i to, že voliči skutečně chtějí pustit čistý vzduch do české politiky,“ komentoval výsledky průzkumu předseda Strany zelených Jan Beránek.  

Výzkum evropské pobočky Gallupova ústavu proběhl ve všech 25 členských státech Evropské unie.[2] Sběr dat se konal v období od 5. do 22. května 2004. Gallup svůj výzkum v České republice založil na osobních rozhovorech se 724 dotázanými voliči, které si agentura vybrala proporčně podle  klíče tak, aby byl vybraný vzorek reprezentativní (mezi základní kritéria výběru respondentů patří věk, pohlaví, velikost bydliště  a vzdělání). Do analýzy jsou zároveň zapracovány výsledky posledních parlamentní voleb – tedy voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2002.

Gallup předpokládá, že průměrná volební účast v Evropské unii nepřesáhne 42%. Nejvíce voličů by podle Gallupa mělo přijít v Belgii (76%) a nejméně v České republice (20%).

Kontakt:

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel.: 724 321 845

[1] Výsledky výzkumu pro Českou republiku najdete na adrese www.eosgallupeurope.com 2004/cz.pdf

[2] výsledky šetření EOS Gallup pro celou EU jsou na stránce www.eosgallupeurope.be 2004/index.html

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů