Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Odbor zivotniho prostredi Magistratu mesta Brna vydal ve spolupraci s ZO CSOP Veronica v nakladu 1000 kusu Ekopamu mesta Brna. Ekomapa obsahuje informace tykajici se chranenych uzemi, vyznamnych krajinnych prvku, pamatnych stromu, studanek, vrtu, ekostezek, cyklostezek, imisnich monitorovacich stanic, sbernych stredisek odpadu, PET kontejneru a celomestsky vyznamnych parku na uzemi mesta Brna. Jako doplnujici informace jsou zverejneny kontakty na vybrane organizace, poradenska mista, urady mestskych casti a dale na vybrane prodejny a jidelny zdrave vyzivy. Ekomapa bude zdarma distribuovana na vsechny zakladni skoly ve meste Brne, na urady mestskych casti a vybrane instituce.

POVOLENEK NA EMISE MÁ BÝT MÉNĚ, NEŽ POŽADUJE PRŮMYSL
Ministerstvo životního prostředí navrhuje dát průmyslu v příštích třech letech obchodovatelné povolenky na vypuštění 91,6 milionu tun emisí skleníkových plynů ročně. Číslo kopíruje průměrnou produkci vybraných 430 zařízení v letech 1999 až 2001, která činila 89 milionů tun, a zahrnuje prognózy tempa růstu jednotlivých průmyslových odvětví. Ministr Libor Ambrozek očekává, že průmysl nebude s návrhem spokojený. Zazněl požadavek na 110 milionů tun. Zdůraznil, že systém obchodování má vést ke snížení emisí a splnění evropského závazku ke Kjótskému protokolu, nikoli k obchodování pro zisk. Kdyby stát nadhodnotil tempo růstu průmyslu a s ním spojené zvyšování emisí, Evropská komise by nadbytečné povolenky považovala za nepovolenou dotaci.

Beroun dokončuje přípravy na stavbu kanalizace za 380 milionů
Berounská radnice dokončuje přípravy na stavbu kanalizačního sběrače za zhruba 380 milionů korun. Město už na stavbu, kterou z větší části zřejmě zaplatí dotace z kohezního fondu Evropské unie, vypsalo výběrové řízení. Novináře o tom dnes informoval starosta Jiří Besser. \"Zbývá jen, aby zástupci Evropské komise podepsali takzvané finanční memorandum, a můžeme stavět,\" uvedl. Sběrač podle něj řeší problém likvidace odpadních vod v berounské kotlině a je projektován z obce Králův Dvůr podél dálnice D5 do čistírny odpadních vod v Berouně. \"Celá stavba je nezbytným předpokladem pro další rozvoj oblasti,\" dodal starosta. Evropská dotace pokryje celou akci zhruba ze dvou třetin, zbývajících 100 milionů korun poputuje z veřejných zdrojů. Finančně přispějí Beroun, Králův Dvůr, Středočeský kraj a Státní fond životního prostředí. Z kohezního fondu poputují do Česka v letošním roce dotace na tři projekty. Vyjma Berouna se zhruba 400 milionů korun dočkají v Klatovech, kde místní radnice připravuje rekonstrukci vodovodů a kanalizací. Více než šest miliard korun je určených na výstavbu železničního koridoru na trase Přerov - Olomouc. Podle pravidel fondu musejí být všechny projekty dokončeny do dvou let.

Hradec Králové chce svěřit svoz odpadů jedné společnosti
Radnice v Hradci Králové chce od ledna příštího roku svěřit svoz odpadů ve městě jedné firmě. Zatím se o svoz dělí městský podnik Technické služby a společnost Marius Pedersen. Na svoz odpadu radnice vypíše výběrové řízení. Očekává, že při novém systému ušetří na dotacích na svoz odpadů několik milionů korun. ČTK to řekl technický náměstek hradecké radnice Otakar Divíšek. Ještě před vypsáním výběrového řízení chce město najít pro část Technických služeb zabývající se svozem odpadů strategického partnera. \"Tento společný podnik by měl být založen do konce letošního září. Následně by se zúčastnil výběrového řízení,\" řekl Divíšek. Zatím Technické služby vyvážejí popelnice na zhruba třech čtvrtinách města, zbytek zajišťuje Marius Pedersen. Svoz odpadů v Hradci Králové ročně přijde na přibližně 45 milionů korun. Většinu sumy zaplatí prostřednictvím poplatků obyvatelé města. Radnice likvidaci odpadů ročně dotuje částkou kolem šesti milionů korun. \"Tuto dotaci bychom chtěli od příštího roku radikálně snížit,\" řekl Divíšek. Se změnou cen poplatků za svoz odpadů pro občany město letos nepočítá. Dospělá osoba platí 480 korun za rok, děti do 15 let a lidé nad 70 let polovinu.

Děti z Prostějova dostanou za uzávěry od PET lahví lavičku
Obyvatelé Prostějova nashromáždili od konce dubna ve veřejné sbírce téměř dva krychlové metry uzávěrů od PET lahví. Organizátoři akce je vymění s firmou, která se zabývá recyklací odpadů, za lavičku přetavenou z plastů. Lavička bude sloužit žákům místní základní školy. Spoluorganizátor akce Jan Navrátil dnes ČTK řekl, že do sbírky se zapojili občané, školy i úřady. \"Jejich zájem mě mile překvapil. Nasbírali dohromady asi 116.000 vršků,\" uvedl. Organizátoři sbírky se dohodli s výrobcem, že dětem dodá lavičku začátkem nového školního roku. Lavička ale nebude jen z uzávěrů, společnost ji vyrobí i ze směsných plastů, podotkl Navrátil. Sbírku uspořádala radnice v rámci svého programu pro zdravé město. \"Hlavním smyslem akce bylo přimět občany, aby více třídili odpady. Ve sbírkách bychom chtěli pokračovat na podzim,\" řekl Navrátil.

Čistírna odpadních vod v Mníšku pod Brdy je v havarijním stavu
Čistírna odpadních vod v Mníšku pod Brdy je v havarijním stavu a minulý měsíc musela přestat přijímat odpad vyvážený z jímek domů. Město ho tak bude muset vozit fekálními vozy do sousedních obcí, což se prodraží. Kvůli nedostatečné kapacitě čistírny musí radnice zastavit veškerý rozvoj města a uvažovanou výstavbu, informovala dnes ČTK starostka Alexandra Merunková. Město se 4000 obyvateli se podle ní nachází v katastrofální situaci. \"Současný technický stav čistírny neumožňuje ani obsloužit současnou kapacitu obyvatelstva,\" uvedla. Mníšek má podle starostky připravený projekt rekonstrukce čistírny, včetně všech stavebních povolení. Nemá ale potřebných 45 milionů korun, které by oprava stála. Z městského rozpočtu může radnice uvolnit maximálně pětinu potřebné částky, tedy devět milionů. Město proto spoléhá na dotaci ze Státního fondu životního prostředí, o niž požádalo. Radní podle starostky hovořili i možnosti využít jiných zdrojů, například evropských strukturálních fondů. Tato možnost financování by ale znamenala další zpoždění rekonstrukce.

Slévárenství a ekologie
Zavádění evropské směrnice o integrované prevenci a kontrole znečištění životního prostředí (IPPC) komplikuje situaci nejen stávajícím slévárnám, ale především novým investorům do slévárenství. Bez schváleného integrovaného povolení nebude po 30. říjnu 2007 v provozu žádný z 86 největších slévárenských podniků, které spadají pod směrnici o IPPC. Jak informoval tajemník Svazu sléváren ČR Radovan Koplík, povolovacím řízením zatím prošla pouze jedna slévárna, ale u řady dalších řízení úspěšně probíhá. \"Času je zatím dost a naše firmy to stihnou. Jinou otázkou je, že schválená legislativa o IPPC jde nad rámec požadavků Evropské unie a je zbytečně komplikovaná. Získat sloučené povolení EAI (vliv stavby na životní prostředí), IPPC a stavebního zákona je velmi obtížné. Povolovací proces výstavby nové slévárny se díky tomu protáhl přes dva roky a investoři nechtějí tak dlouho čekat,\" říká Koplík. Signály těchto problémů podle něj již j sou a v některých případech hrozí, že zákon zablokuje investiční výstavbu větších provozů. \"My jako zaměstnanecké svazy jsme na toto nebezpečí předem upozorňovali, ale na naše připomínky nebyl brán zřetel. Teď praxe potvrdila naše slova a zákon o IPPC se bude pracně novelizovat,\" podotkl.

Povolenky na emise dostane 350 podniků
Před otevřením evropského trhu se skleníkovými plyny , tedy před 1. lednem 2005, dostane povolenky k vypouštění emisí do ovzduší 350 českých podniků pro celkem 430 zdrojů. Návrh Národního alokačního plánu pro roky 2005 až 2007 počítá s 91,6 miliónu povolenek po jedné tuně, což odpovídá současné produkci vybraných podniků včetně prognóz dalšího rozvoje jednotlivých odvětví. Všichni emitenti by tak měli podle autora návrhu Tomáše Chmelíčka z Ministerstva životního prostředí dostat tolik, aby vystačili. Pokud ale nebudou emise snižovat, nezbudou jim povolenky na prodej. Zájem by mohly mít například francouzské firmy, řekl dnes Chmelíček.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů