Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropské komisařce zodpovědné za oblast dopravy a energetiky Loyola de Palazio se dostalo v rámci konference Greenweek pořádané každoročně Evropskou komisí v Bruselu ocenění za negativní přínos životnímu prostředí nazvaný \"Climate Killer Award\". Cenu jí věnovala skupina ekologických neziskových organizací v čele s Friends of the Earth a Climate Action Network.

Zdroje pitné vody v okolí bývalého průmyslového areálu u Oleksovic na Znojemsku ohrožuje vážná ekologická havárie. Neznámý pachatel násilím prorazil bránu, přivezl do areálu dvě cisterny s 15 tisíci litry ropných látek, úmyslně je převrátil a chemikálie nechal vytékat. Případ vyšetřuje policie a inspekce životního prostředí. Informovala o tom včera Česká televize. Podle prvních odhadů jde o olej nebo naftu. Přesné složení však určí až speciální sondy. Podle televize zatím není jasné, zda se ropné látky dostaly k nedalekým zdrojům pitné vody. Policisté případ nejprve vyšetřovali jako přestupek, vzhledem k jeho závažnosti jej však překvalifikovali na trestný čin ohrožení a poškození životního prostředí. Havárii budou pracovníci specializované firmy likvidovat ještě několik dní. Škodu předběžně odhadují na stovky tisíc korun.

Příprava běžeckých tratí ani davy fanoušků při světovém klání klasických lyžařů v roce 2009 nepoškodí přírodu v okolí Liberce. \"Přírodě nic nehrozí,\" říká Simona Jašová z ekologického hnutí Děti Země, které v minulých letech kritizovalo plány organizátorů uspořádat lyžařský šampionát v okolí Bedřichova v Jizerských horách.
Ochránci přírody včetně Ministerstva životního prostředí se obávali, že by mistrovství světa poničilo tamní vzácnou přírodu. Jenže pořadatelé přesunuli běžecké disciplíny na louky do bezprostřední blízkosti Liberce u dálnice do Prahy a to už by neměl být žádný problém.
\"Jedinou výjimkou může být voda pro umělé zasněžování tratí. Místo, které organizátoři vybrali, zrovna neoplývá sněhem,\" upozorňuje Jašová. Ochráncům by vadilo, pokud by se odebírala voda z nedalekého Veseckého údolí, významné přírodní oblasti. \"Voda pro umělé zasněžování je ale technický problém, jsem přesvědčena, že se dá vyřešit,\" dodává Jašová.

V posledním vydání Zpravodaje Vysočiny je pozoruhodná zdravotní statistika. Obyvatelstvo regionu je ve srovnání se zbytkem republiky nadprůměrně zatíženo cévními chorobami, ale podprůměrně různými nádorovými onemocněními. Přitom již dvacet let zde pracuje Jaderná elektrárna v Dukovanech a v jejím areálu jsou i úložiště, mezisklad a linka zpracování radioaktivních odpadů, staví se druhý mezisklad. Kraj Vysočina má pod zemí uloženy i jedny z největších zásob uranu u nás.
Jak se to snáší se sdělením čtenáře HN v dopise Strašit laiky atomem není slušné (HN 2.června), který se zmiňuje o prohlášení poradce ministra životního prostředí inženýra Stráského, že neexistují bezpečné kontejnery pro uložení vyhořelých článků? Zejména pak doporučuje občanům, aby na naplněný kontejner nesahali, pokud chtějí mít děti. V jaderném školství a průmyslu pracuji od roku 1970. Pan poradce mne při pohledu na mých šest dětí přivádí opravdu k údivu.
AUTOR: Petr Spilka, mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany

ZA VODU SE PLATÍ DVOJNÁSOBEK PROTI ROKU 1993
Výdaje lidí za dodávky a odkanalizování pitné vody se loni proti roku 1993 zhruba zdvojnásobily. Domácnost vynaložila na jednoho člena v průměru něco přes 1400 korun za rok. Před deseti lety to bylo necelých 700 korun. Růst výdajů je způsoben trvalým zdražováním vody. Loni stál metr krychlový v průměru asi 37,7 koruny proti 13,48 koruny v roce 1993. Domácnosti v reakci na zdražování snižovaly spotřebu. Loňských 103 litrů na osobu denně představuje 60 procent úrovně z konce 80 let. Nejdražší byl loni metr krychlový vody v Jihočeském kraji, kde stál téměř 45 korun. Nejméně, 30 korun, platili lidé v Moravskoslezském kraji.

GENETICKÉ POTRAVINY JDOU NA ČESKÝ TRH
Rajčata a salát, které vydrží v lednici čerstvé i několik týdnů. Šťavnatý meloun chutnající stejně desítky hodin po nakrojení. Příklady výhod geneticky modifikovaných (GM) potravin. Z rozhodnutí Evropské komise se některé z nich brzy objeví také v českých obchodech. Na první pohled je GM zboží stejné jako tradiční. Skutečné odlišnosti mezi nimi pozná jen odborník, a to po důkladné analýze jejich DNA. Vědci se tak mj. snaží prodloužit životnost potravin, zvýšit odolnost rostlin proti škůdcům, umožnit pěstování plodin i v nehostinných oblastech, např. v zasolených půdách. Brusel zároveň nařídil, že zákazník se musí o změně v DNA dozvědět ještě před koupí potraviny. Informace bude umístěna na obalu v případě, kdy zboží obsahuje více než 0,9 procenta GM směsi

Bonnská konference o obnovitelných zdrojích, jež v pátek vyvrcholila přijetím rozsáhlého akčního programu, nastolila obrat v energetické politice. Shodli se na tom nejen účastníci z více než 150 zemí, ale i většina komentátorů. \"Podařil se nám mentální krok vpřed,\" pochvaloval si ředitel programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Klaus Töpfer, jehož úřad by v budoucnu měl dohlížet na plnění rámcové bonnské deklarace. Bonnská schůzka dokázala vyjednat rozsáhlou podporu alternativních zdrojů i ve státech, které se až dosud stavěly k ekologii zády. \"Zvláště v případě Číny jsou závazky v akčním programu pozoruhodné,\" podotkl zástupce Greenpeace Marcelo Furtado. Jedinou neznámou tak stále zůstává postoj USA, jež neratifikovaly ani Kjótský protokol z roku 1997 o postupné redukci emisí. Jak nicméně podotkl německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin (Zelení), \"ani váhavci nezůstali zcela stranou\".

BRUSEL - O takovou poctu místopředsedkyně Evropské komise Loyola de Palaciová asi nestála. Sdružení několika organizací na ochranu životního prostředí jí v rámci tzv. Zeleného týdne, který včera skončil v Bruselu, udělilo ekologické antiocenění, nazvané Cena vraha klimatu (Climate Killer Award). Vyznamenání si komisařka pro dopravu, energii a vztahy s EP vysloužila podle organizátorů \"za opakované snahy destabilizovat podporu EU kjótskému protokolu a příbuzným politikám\". Pro cenu, uhlíkového dinosaura, si \"kupodivu\" nepřišla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů