Pátek, 19. dubna 2024

V Plzni vyroste vodní elektrárna

V Plzni vyroste vodní elektrárna
Plzeň - Malou vodní elektrárnu o výkonu 500 kilowattů postaví na Berounce v Plzni-Bukovci Západočeská energetika (ZČE). Za poslední desítky let jde o největší podobnou stavbu v západních Čechách. Její náklady přesáhnou 50 milionů korun. Energetici už požádali o územní rozhodnutí, ale vinou složitého schvalování bude zdroj zprovozněn až v polovině příštího roku. Uvedl to ředitel divize nesíťové služby Josef Nykles.
Objekt staré papírny, který podnik odkoupil v dražbě za deset milionů korun, bude zřejmě osazen dvěma turbínami.
\"Definitivní projekt budeme teprve zpracovávat, technologie závisí na objemovém množství vody i spádu,\" dodal. Podle Nyklese nyní firma připravuje výběrové řízení na dodavatele a požádala o povolení nakládat s vodami. ZČE využije hydraulický obvod původní elektrárny, která ukončila výrobu elektřinu před 40 lety.
Podle experta ZČE pro obnovitelné zdroje Martina Majnera bude součástí stavby, jejímž smyslem je také ekologizace zdevastované lokality, i rybí přechod.
\"Díky ZČE vznikne rekultivovaný prostor nejen na místě stavby, ale i podél náhonu a na ostrově mezi náhonem a řekou,\" dodal. Energetici opraví 800 metrů dlouhý náhon, vybudují vtokový objekt a strojovnu.
ZČE provozuje čtyři vodní elektrárny: Hracholusky na severu Plzeňska a tři šumavské - Vydru, Čeňkovu Pilu a Černé jezero, kde letos přibyl další blok o výkonu 50 kilowattů za 1,5 milionu. Tyto zdroje s celkovým výkonem deset MW dohromady dodávají do sítě procento elektřiny od ZČE. Vinou mimořádně suchého roku vyrobily loni 31 tisíc megawatthodin, což je dosud nejhorším výsledkem podniku.
\"Letošní prodej by měl být lepší,\" uvedl Nykles. Podle něj sníh taje pomalu a zatím je deštivo.
Firma prověřuje v západočeské části Šumavy další lokality, kde by mohla postavit nové vodní elektrárny, a hledá místa šetrná k životnímu prostředí. Podle Ericha Beneše ze Západočeského energetického sdružení obcí se začala společně se ZČE připravovat studie na obnovu malé vodní elektrárny na řece Mži ve Stříbře na Tachovsku. Od ní si tamější radnice slibuje vyšší příliv turistů a trvalé příjmy. Zdroj má stát do dvou let.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů