Čtvrtek, 28. března 2024

Příroda nabízí recept na reklamu

Dost už bylo kampaní extrémistických ekologických organizací. Reklama na přírodu má být podle nové ideové strategie vedena jako na kterýkoliv jiný produkt.
Příroda nabízí recept na reklamu

Snaha o změnu vnímání přírody není spojená jen s novými zákony o její ochraně. Oblasti, o kterých se dříve mlčelo, se díky reklamě na billboardech, plakátech, vydávání průvodců či knih stávají pro návštěvníky cílem cest. Zdá se, že se nedá nic dělat, i vysoce chráněná území se dnes stávají místem, jež potřebuje reklamu, i když pouze v omezené míře.
Parky lákají na fotky
Jedním z takových příkladů je Národní park České Švýcarsko. Za účelem jeho propagace vznikla Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko, jež podle své vlastní definice realizuje projekty v oblasti pozitivní propagace životního prostředí v regionu národního parku. Kromě státních a mezinárodních fondů je jejich zdrojem financí právě turistický ruch, jenž propagaci potřebuje. \"Snažíme se vytvořit komunikační a reklamní strategii, která by na území národního parku přilákala turisty,\" říká Matěj Štětka ze společnosti Appian Group, která realizaci strategie na území Českého Švýcarska financuje. Appian Group, jež vlastní důležité články palivoenergetického řetězce (od těžby surovin po výrobu a prodej elektřiny), uzavřela s nejmenším národním parkem v České republice tříletou sponzorskou smlouvu.
\"Vytvořili jsme například fotografickou publikaci, zároveň jsme vydali velké množství plakátů, pohlednic a kalendářů. Vymýšlíme a připravujeme do budoucna různé formy propagace parku, které budou mít formu klasické kampaně,\" tvrdí Matěj Štětka.
Národní park České Švýcarsko vložil doposud každým rokem do své propagace přes milion korun. Na realizaci konkrétních kroků vedoucích k propagaci parku spolupracuje Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko s externími agenturami, které si vybírá v jimi vyhlašovaných tendrech. Jak se chová \"konkurence\"?
\"V rámci propagační činnosti se budeme snažit komunikovat hlavně specifičnost parku oproti jiným přírodním územím. Kromě klasických reklamních předmětů jezdí v parku náš autobus. Je to jakýsi ,jezdící billboard\'. Letos poprvé rovněž vychází program veškerých akcí, které jsou zaměřené na cílové skupiny dětí, rodin, cyklistů a starších lidí s nižší mobilitou,\" vysvětluje Radovan Holub, mluvčí NP Šumava.
Jak to vypadá za humny
Na rozdíl od zahraničí české obce nevyužívají možností participovat na své propagaci s národním parkem. \"V sousedním Rakousku najdeme reklamní cedule ve znění: ,Tato obec sousedí s Bavorským národním parkem.\' U nás tato spolupráce neexistuje,\" doplňuje Holub. Nestačí však jen zdařilá kampaň, kniha nebo dobře sestavené mapky či průvodci. Národní park i kterákoliv jiná přírodně zajímavá oblast musí mít pro své návštěvníky vybudované zázemí, jež lze využít v reklamní kampani. \"Pro efektivní využití propagace přírodního bohatství parku je důležité využít i možností ubytování, dobré spoje, nabídky pro zpestření pobytu návštěvníků: provazové cesty, můstky, cyklostezky, možnost agroturistiky a další aktivity pro naši klientelu,\" dodává Matěj Štětka.
Celebrity sází stromy
Podle Pavla Maurera, managing directora reklamní agentury Rmg:connect, by všechny agentury měly připravovat reklamní kampaně na všechny součásti přírody zadarmo. \"Kdokoli se podílí na propagaci nebo záchraně přírody, by to měl dělat nanejvýš za režijní náklady. Založil jsem spolu s tenistkou Martinou Navrátilovou občanské sdružení Tři duby na záchranu stromů,\" dokazuje Pavel Maurer nutnost podporovat přírodu přes různé formy kampaní. Sdružení se snaží podpořit obnovu pražského parku Stromovka výsadbou stromů.
Užívej pojem reklama s citem!
V termínech reklama a propagace vidí mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný rozdíl. \"Reklamu bychom dělali v případě, kdybychom měli zájem na tom, aby do Krkonoš přijíždělo co nejvíc návštěvníků. Není to ale cíl našeho parku ani našeho zřizovatele, ministerstva životního prostředí,\" tvrdí Drahný.
Při Správě KRNAP funguje oddělení propagace, jež se věnuje všem aktivitám souvisejícím s prezentací parku. \"Vydáváme propagační materiály, graficky zpracováváme informační tabule do terénu, realizujeme výstavní expozice Správy KRNAP. V rámci našeho rozpočtu nelze stanovit přesné číslo, které jde na propagaci. Museli bychom do toho zahrnout tisk propagačních materiálů, mzdy pracovníků, vydávání časopisu Krakonoš, provoz informačních stánků a muzeí,\" doplňuje Radek Drahný.
II lesy hledají agenturu
Státní podnik Lesy České republiky připravil letos poprvé ve své historii výběrové řízení na reklamní agenturu (viz M&M 16/2004). To je vedeno formou návrhu na uzavření jednoleté smlouvy na dodávky služeb v oblasti komunikace dané společnosti s veřejností. Lesy České republiky investovaly vloni do reklamy podle monitoringu A-Connectu přes 10,5 mil. korun.

\"19_mm23.jpg

\"19b_mm23.jpg
Reklama na přírodu. Nápaditě představovaná propagace národního parku či jiného území může turisty nalákat. Jedním z připravovaných projektů je rozsáhlá propagace Českého Švýcarska. Státní podnik Lesy ČR si rovněž vybírá agenturu na služby v oblasti komunikace.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů