Úterý, 19. března 2024

Cukr a bič pro evropský průmysl

Cukr a bič pro evropský průmysl
Setkání ekologických aktivistů a průmyslníků či politiků vypadá obvykle tak, že ti první pořádají demonstraci pod okny těch dalších. Minulý týden v Bruselu se však všechny skupiny sešly v jednacích sálech, aby probraly, jak je možné ekonomiku a ekologii dát do souladu, zejména díky moderním technologiím.

Jejich konferenci pod názvem Zelený týden připravila Evropská komise. A jak se znovu ukázalo, Evropská unie se snaží zlepšit životní prostředí v Evropě metodou cukru a biče doplněnou balancováním mezi oběma póly.

Bič na chemický průmysl
Zřejmě nejdrastičtějším současným tlakem na průmysl je návrh Evropské komise, aby v příštích dvanácti letech prošlo ověřením dlouhodobé zdravotní nezávadnosti zhruba 30 000 chemických látek používaných ve zcela běžných výrobcích - kobercích, nábytku, barvách, elektrických přístrojích... Problém je totiž v tom, že když dnes chce výrobce uvést na trh novou chemickou sloučeninu, musí předložit osvědčení o její zdravotní nezávadnosti. Avšak chemické látky uvedené na trh před rokem 1981 takový atest mít nemusí..
Evropská komise chce, aby výrobci či dovozci zaplatili nové zdravotní testy i pro tyto látky. Vzbudila tím nevůli chemického průmyslu a nevídanou opoziční kampaň. Dokonce francouzský prezident Jacques Chirac, německý kancléř Gerhard Schröder a britský premiér Tony Blair poslali komisi protestní dopis, v němž uvedli, že by se tak ohrozila konkurenceschopnost evropského průmyslu. Protože návrh ještě musí schválit Evropský parlament a rada ministrů Evropské unie, není jeho osud zatím jistý.

Co má komisařka v těle
Nicméně evropská komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová nasadila vlastní tělo, aby dokázala, že testy chemikálií jsou nutné. Loni se zapojila do britského výzkumu, který zjišťoval přítomnost 77 nežádoucích chemických látek v těle zkoumaných osob. \"Čistý\" nebyl nikdo.
Wallströmové, která vyrůstala v příjemném prostředí severního Švédska, našli výzkumníci v těle 28 nežádoucích chemikálií včetně dávno zakázaných látek DDT a PCB, které ovšem v těle zůstávají po dlouhá léta.
\"Vědci mi řekli, že hladina těchto látek v mém těle by byla ještě vyšší, kdybych neměla děti. Část z nich jsem předala svým dvěma synům mateřským mlékem, když jsem je kojila,\" řekla Wallströmová účastníkům Zeleného týdne. \"Nic takového určitě nechceme, a proto musíme novou chemickou legislativu prosadit,\" zdůraznila.

Cukr z recyklovaného kovu
\"Cukrem\" pro výrobce, kteří se chovají ekologicky, byla zase ocenění udělená v průběhu Zeleného týdne. Měla podobu spirálové plastiky z recyklovaného kovu, který se prý v případě potřeby dá zase roztavit a použít na něco jiného.
Cenu tedy dostal maďarský závod japonského koncernu Denso, vyrábějící součástky pro naftové motory, za výrazné snížení odpadů, francouzská firma Matussi`ere & Forest za vysoce kvalitní recyklovaný papír nebělený chlórem, britská cementárna Rugby za technologii snižující zplodiny i spotřebu surovin a nizozemská společnost Nedap za sluncem poháněný přenosný přístroj pro čištění pitné vody.
Odměnění výrobci se mohou cenou Evropské unie chlubit ve svých reklamách. Při diskusích v průběhu konference se však ukázalo, že jim to u zákazníků stejně nemusí být nic platné.

Zelená reklama moc nezabírá
\"Nikdo nekupuje výrobek jen kvůli jeho ekologickým kvalitám,\" prohlásil natvrdo Andy Crane z britské Nottinghamské univerzity. \"Rozhodující je cena a kvalita.\"
Stejně skeptický byl i Chris Pomfret z potravinářského a chemického gigantu Unilever: \"Jen zřídka ovlivňují zájmy ochrany životního prostředí chování spotřebitelů.\" Dokladoval to příkladem - jeho firma nahradila v rybích prstech tresku za maso jiných, méně ohrožených ryb, ale kupce tím nezískala. Výzkumy sice ukazují, že veřejnost je znepokojena ubýváním ryb v Severním moři v důsledku intenzívního rybolovu, avšak znepokojení nejde tak daleko, aby kvůli tomu dostatečné množství lidí změnilo vlastní jídelníček.
Rovněž zástupci reklamních agentur potvrdili na bruselské konferenci, že \"zelené\" inzeráty příliš nezabírají. A platí to i o různých známkách ekologické kvality, které evropské země udělují od devadesátých let. Zákazník hledí na peněženku a nechce měnit své navyklé spotřebitelské chování.
Jedním, ne zcela jistým řešením je tedy pokračovat v různých výchovných a přesvědčovacích programech. Druhým je zpřísňování ekologických zákonů. A třetím, jemuž zúčastnění výrobci dávali přednost, je vyvíjet technologie a výrobní postupy, které jsou přátelské k životnímu prostředí, avšak zákazníky neomezují. \"Musíme nabídnout více ekologie za stejné peníze,\" shrnul Christoph Erdmenger z mezinárodního sdružení místních úřadů ICLEI.

Je drahá ropa dobrá?
Několikrát účastníci konference narazili na otázku, zda současné vysoké ceny ropy mohou ovlivnit ekologické chování, neboli snížení její spotřeby. Zástupci zúčastněných vlád jednoznačně konstatovali - cena ropy má bezprostředně tak bolestný dopad na ekonomiku, že se z ní nejde radovat. Nicméně podněcuje výzkum energeticky nenáročných technologií a alternativních zdrojů energie.
Ani to však ještě nemusí pro životní prostředí představovat podstatný zvrat. Připomněl to Wolfgang Sachs ze známého ekologicky zaměřeného výzkumného ústavu v německém Wuppertalu. Například automobilový průmysl prošel velkým vývojem a dokázal snížit spotřebu paliva v automobilových motorech při zachování nebo zvýšení jejich výkonu. \"Celková spotřeba pohonných hmot v automobilismu se tím však nesnížila, protože pro zákazníky se staly dostupnějšími velké a těžké vozy,\" poznamenal profesor Sachs.

Peníze pro vědce i průmyslníky
Evropská unie se bude snažit finančně podporovat výzkumné projekty, které směřují ke všestrannému zlepšení životního prostředí. Příkladem je program ETAP, který má zvýšit zájem vědců i průmyslníků o výzkum ekologických technologií. V jeho důsledku by měli koneční zákazníci dostávat zboží a služby, jaké chtějí, avšak s menším zatížením přírody.
Stejně však nepůjde spoléhat na to, že životní prostředí automaticky zlepší jenom nové technologie. \"Podstatná prostě musí být i změna chování obyvatel Evropy,\" konstatovala komisařka Wallströmová. \"Podařilo se nám výrazným způsobem snížit znečištění způsobované elektrárnami a továrnami. Další zlepšení životního prostředí však bude do velké míry záviset na ekologickém chování jednotlivých lidí.\"
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů