Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rakovnická radnice dokončila rekultivaci skládky v Kounově
Rakovnická radnice dokončila rekultivaci skládky komunálního odpadu v nedalekém Kounově. Investice za zhruba deset milionů korun má zabránit prosakování toxických látek z odpadu, který na skládce mnohdy leží déle než deset let. \"Další naší snahou bylo, aby skládka zapadla do okolní krajiny,\" řekl místostarosta Luděk Štíbr. Pracovníci soukromé společnosti CZ Ekologie Holding nevzhlednou skládku zatravnili a po jejím obvodu vysázeli dřeviny, které se původně na místě skládky nacházely. Skládka navíc byla upravena tak, aby svým reliéfem nenarušovala okolní krajinu Přírodního parku Džbán. \"Je zajištěno i odvětrávání bioplynu. Skládkové vody budou navíc odváženy a likvidovány zcela mimo areál,\" dodal Štíbr a upozornil, že u vjezdu do areálu bude nainstalován informační panel a uzamykatelná závora, která by měla zabránit navážení takzvaných divokých odpadů.

Domažlice začnou v září čistit rybník Babylon
Nejdéle do začátku letošního září se lidé budou moci koupat v nejznámějším rekreačním rybníku v Plzeňském kraji, 12hektarovém Babylonu na Domažlicku. Poprvé od jeho založení v roce 1925 bude odbahněn, což si vyžádá náklady 24 milionů korun. Domažlická radnice už požádala Státní fond životního prostředí o dotaci ve výši 19 milionů, pokud ale peníze do zahájení akce nepřijdou, začne stavbu platit ze svého.

Albánci protestovali proti dovozu odpadu z Itálie
Několik tisíc Albánců protestovalo 9. června v ulicích hlavního města Tirany proti plánům své vlády dovážet z Itálie odpad do spalovny poblíž Tirany. Odmítají, aby se jejich země stala smetištěm Evropy. Spalovnu chce postavit italská společnost Sorain Cecchini, která si dala podmínku, že se v ní bude likvidovat nejen odpad z Albánie, ale také z Itálie. Každý den by se ho mělo dovézt 1400 tun.

ZEMĚDĚLSKÁ PŮDA MŮŽE SLOUŽIT I PRO NEPOTRAVINÁŘSKÉ ÚČELY
Téměř čtvrtina zemědělské půdy v Česku, může sloužit k nepotravinářské produkci. Zemědělská produkce sloužící jako zdroj energie či surovina pro průmysl je už výrazným trendem agrární politiky EU. Podporuje ji i nová koncepce českého zemědělství, minulý týden byla už také ustavena Agrární asociace pro produkci do industrie (AAPI). Možností, jak zužitkovat se ziskem agrární produkci v průmyslu, je nepřeberně. Zatím je nejznámější zpracování řepky na metylester, přidávaný do motorové nafty - vzniká tak bionafta. Do benzínu lze zase přidávat biolíh, vzniklý kvašením pšenice. Spalováním slámy nebo odpadu dřeva lze vytápět budovy. Velkou budoucnost má pak využití škrobů, získaných například z brambor nebo pšenice, pro výrobu plastů.

V ROCE 2005 ZAČNE OBCHODOVÁNÍ S EMISEMI
V roce 2005 v unii začne obchodování s emisemi oxidu uhličitého. Tři sta padesát tuzemských firem, které nejvíce znečišťují ovzduší, dostane od státu limit emisí, které může vypustit. Na každou tunu získají podniky povolenku, jejíž hodnota se bude pohybovat podle nabídky a poptávky na trhu. Pokud firma vypustí méně oxidu, zbylé povolenky může prodat. A že o ně bude zájem. Již nyní se Ministerstvo životního prostředí pře s podniky, jaký celkový objem oxidů budou moci vyprodukovat. Firmy žádají 110 miliónů tun, ministerstvo navrhuje 91,6 miliónu tun. Nyní průmysl vypouští 89 miliónů tun oxidu uhličitého ročně. Pokud bude v systému méně povolenek, budou muset firmy při výkyvech spotřeby nebo při zakládání nových podniků povolenky kupovat v zahraničí nebo platit pokuty.

Přerov Policisté se v neděli zaměřili na nelegální vývoz chráněných druhů exotického ptactva na chovatelské burze v Přerově. Při akci asistovali pracovníci České inspekce životního prostředí. Při kontrole policisté zjistili jeden případ vývozu zvlášť chráněného druhu. Věcí se zabývá Česká inspekce životního prostředí.

LITOVEL - Zřejmě několik dní budou hasiči, vojáci či vodohospodáři odstraňovat následky bouře, která se ve středu přehnala nad Litovlí na Olomoucku. První odhady škod hovoří o zhruba 100 milionech korun. Kromě škod na majetku způsobila bouře také ekologickou pohromu. Nadále také v obci trvá stav nebezpečí. Kromě obyvatel má potíže olomoucká pobočka Povodí Moravy. \"Nejprve musíme odstranit kmeny z toku a poté přejdeme k likvidaci pahýlů stromů. Materiální škody budou vysoké, ale ještě větší bude škoda ekologická. Některé stromy totiž byly součástí přírodní rezervace Hvězda,\" řekl včera Antonín Kurfürst z Povodí Moravy.

Krásná Lípa - Hned tři objekty, které mají obohatit nabídku sportovních, kulturních a volnočasových aktivit ve Šluknovském výběžku, se dočkaly svého oficiálního otevření. Sportovní areál, nové sídlo obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko a galerii Národního parku České Švýcarsko v Krásné Lípě oficiálně otevřel ministr životního prostředí Libor Ambrozek, jenž byl na návštěvě sídelního města národního parku.
\"Doufám, že otevřením a zpřístupněním všech tří objektů veřejnosti se rozplynuly i obavy, že se zřízením národního parku dojde ke značnému omezení života ve zdejších městech,\" řekl starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart. Dodal, že s národním parkem se v regionu daleko intenzivněji pracuje na ochraně přírody, ale také na rozvoji cestovního ruchu.
\"Bez vzájemné spolupráce města, parku a neziskových organizací by takový rozvoj ani nebyl možný,\" doplnil ministr Ambrozek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů