Čtvrtek, 18. dubna 2024

Soutěžili ve znalostech z ekologie

Soutěžili ve znalostech z ekologie
Kadaň - Střední odborná škola služeb a Střední odborné učiliště v Kadani uspořádala již 5. ročník soutěže s ekologickou tématikou pro II. stupeň středních škol. Soutěže se zúčastnilo 8 tříčlenných družstev z Gymnázia Louny, Gymnázia Ostrov, Zemědělské školy v Žatci, Gymnázia Kadaň a pořádající školy.
Na soutěžící čekaly úkoly z různých oblastí. Například museli správně určit co největší počet z 80 připravených rostlinných druhů. Jak za organizátory ujistila Jaroslava Peštuková, nebyla mezi rostlinami ukryta žádná záludnost, šlo o běžné druhy rostoucí v Kadani a okolí. Nejvíce se jednomu z družstev podařilo správně určit 46 druhů. Soutěžící se zapotili i u poznávání dvaceti živočišných druhů. Další část soutěže je zavedla do chemické laboratoře, kde je čekalo několik rozborů půdy a vody.
Zpestřením pro účastníky ekologického klání byl pak výlet na rekultivované výsypky. Zde je kromě dalšího soutěžního úkolu čekala i malá prohlídka okolí krajiny. Pedagog Pavel Sekera z kadaňské školy všem vysvětlil, proč je nutné půdu po důlní činnosti rekultivovat a navracet původnímu účelu. \"Rostliny se sice dají pěstovat i pomocí hydroponie, ale ne na celých plochách. Bez půdy to prostě nejde a tu si musíme zachovat. I když je jí zatím relativní nadbytek, stále ale ubývá,\" upozornil Sekera. Také soutěžní úkol se týkal půdy. Družstva měla určit o jaký jde druh, jakou má strukturu a vlhkost.
Po zdolání všech soutěžních nástrah začalo horečné počítání. V konečné součtu rozhodovala vyrovnanost v jednotlivých disciplínách. Na pomyslný nejvyšší stupínek tak vystoupilo družstvo z Gymnázia Louny ve složení Sandra Šandová, Lucie Fürstová a Jonáš Woloszczuk. Malinko smůly mělo domácí družstvo ve složení Lenka Kubová, Jana Michalcová a Václav Šíp, když skončilo na čtvrtém místě jen bod za družstvem třetím. Družstva z Gymnázia Kadaň doplatila na nevyrovnanost výkonů, když hodně ztratila při poznávání rostlin.
Diplomy a ceny předal účastníkům ekologického klání zástupce ředitele kadaňské školy Zdeněk Slanina, který byl spokojen s letošní účastí. \"Jsem rád, že se soutěže zúčastňuje čím dál více družstev, dokonce jsme museli udělat jakýsi výběr,\" dodal.
Konečné pořadí: 1. Gymnázium Louny 6A/8, 2. Gymnázium Ostrov, 3. Zemědělská škola Žatec 2, 4. SOŠS a SOU Kadaň, 5. Gymnázium Louny II, 6. Zemědělská škola Žatec 1, 7. Gymnázium Kadaň 1, 8. Gymnázium Kadaň 2.
Zdroj:Chomutovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů