Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer a ministr životního prostředí hornorakouské zemské vlády Rudi Anschober zahájili novou kampaň proti české jaderné energetice. V jejím rámci vyzývají českou vládu, aby \"beze zbytku vysvětlila\" nedávnou poruchu v Jaderné elektrárně Temelín, a rakouskou vládu, aby v Bruselu napadla údajně subvencované exporty české elektřiny.

Nafukovací velrybu vpustili do vltavských vod aktivisté Greenpeace. Poté poslancům předali petici za vstup Česka do Mezinárodní velrybářské komise. Česko tam má hájit ochranu velryb před státy volajícími po obnově komerčního lovu.

V pražské galerii Josefa Sudka vystavuje 81 svých fotografií ze světa přírody vítěz kategorie Příroda a životní prostředí Czech Press Photo 2003 Michael Fokt. Výstava je rozčleněna do několika sérií snímků z různých oblastí života zvířat. Kromě oceněné série Tygři pavoučí říše se autor věnuje vzájemným vztahům zvířat na korálovém útesu, či pestrým jiho-americkým žábám, jejichž jed indiáni používali k výrobě otrávených šipek. Do 11. července.

DO VÝSTAVBY ČISTÍREN VOD BY MĚLO JÍT ROČNĚ 10 MILIARD KORUN
Zhruba 10 miliard korun ročně by mělo jít od letoška do roku 2010 do výstavby čistíren odpadních vod v tuzemsku. Celkové náklady na splnění směrnice EU o čistění odpadních vod se v letech 2003 až 2010 mají pohybovat kolem 75 miliard korun. Vyplývá to z koncepce vodohospodářské politiky ministerstva zemědělství pro období po vstupu do Evropské unie (2004-2010). Materiál dnes projedná vláda. Na financování nákladů by se částkou 22,6 miliardy korun měly podílet podpory z národních zdrojů. Asi 26 miliard korun představují v předpokládaných zdrojích peníze z evropských fondů. Zbývajících 26,7 miliardy mají zajistit samotní investoři, tedy zejména města a obce.

Evropská komise přijala Evropská akční plán pro organické potraviny a zemědělství. Cílem plánu je pomoci rozvoji organického zemědělství v EU. Komise představila seznam 21 konkrétních politických opatření určených na implementaci, mezi něž patří např. zlepšení informovanosti o organickém zemědělství, koncentrovat veřejnou podporu směrem přes rozvoj venkova, zlepšení výrobních standardů či posílení výzkumu. Tento plán je reakcí na rychle narůstající počet zemědělců, kteří nabízejí organické produkty, a na vysokou poptávku od spotřebitelů v posledním období.

BRNO. Česká Strana zelených (SZ) bude i přes svůj neúspěch přece jen v Evropském parlamentu zastoupena. A to v osobě bývalého emigranta Milana Horáčka, který je zároveň členem české i německé strany Zelených. Horáček kandidoval za Die Grünen na dvanáctém místě, přičemž Die Grünen obdrželi celkem 13 mandátů.
\"Milana Horáčka se za jeho veřejnou kritiku sektářských metod Jana Beránka a Jakuba Patočky část lidí v SZ pokusila vyloučit, tento krok se však nakonec nepovedl, a díky tomu sedí v Evropském parlamentu i člen české SZ,\" uvedl k tomu Pavel Pečínka z Otevřené platformy SZ, sdružující opozičně naladěné členy SZ včetně Horáčka.
Milan Horáček emigroval v roce 1968 do západního Německa, kde spoluzakládal spolu s Rudi Dutschkem aj. německé Zelené. Patřil též k opoziční skupině kolem Jiřího Pelikána, vydávajícího od roku 1971 v Římě časopis Listy, byl poslancem německého Spolkového sněmu, po roce 1990 působil v Praze jako zástupce Nadace Heinricha Bölla.

STÁT ZAPLAVUJÍ OJETINY
Úřady ztratily kontrolu, kolik se do ČR dováží ojetých vozů. Než země vstoupila do EU, evidovali dovoz celníci, ale ti z hranic zmizeli. Nyní se úřady o dovezených ojetinách dozvědí jen v případě, kdy je importují firmy (to sleduje statistický úřad) nebo když soukromý majitel vůz zaregistruje do provozu. Za letošní první čtvrtletí se do ČR dovezlo téměř 29 tisíc ojetých aut, z toho se do provozu registrovalo 22 tisíc. Téměř sedm tisíc vozů zmizelo rozebráno na náhradní díly. Hromadící se vraky však mohou znamenat ekologický i finanční problém. Z autovraku lze prodat jen některé náhradní díly, nejméně tuna nepoužitelného plechu a plastů zůstane. Evidenci, kterou vedli o ojetinách celníci, měl od května nahradit nový zákon o odpadech. Zákonu však chybí prováděcí vyhláška, ta může být schválena nejdříve v srpnu.

BYL POTVRZEN DVANÁCTÝ PŘÍPAD BSE
Kontrolní test potvrdil, že kráva z Horní Kalné na Trutnovsku byla nakažena nemocí šílených krav (BSE). Jde o dvanáctý případ v ČR. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Kvůli tomuto případu půjde v příštích třech měsících na porážku 241 krav. Tříměsíční odložení termínu utracení je prozatím jedinou možnou úlevou, kterou Evropská komise akceptuje. Dosavadní utrácení vrstevnic kusu nemocného BSE má vědecký podklad. Možnost zjištění dalšího nemocného kusu je desetkrát vyšší právě ve skupině vrstevnic nemocné krávy než při vyšetřování zvířat porážených na normální porážce. Postižená kráva se narodila v lednu 2000 v zemědělském družstvu Horní Kalná. Později byla prodána spolu se sedmi dalšími kusy do podniku Agro Český Ráj Všeň.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů