Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jak zkrotit korporace?

Jak zkrotit korporace?
Nevládní organizace kritizují nadnárodní firmy kvůli jejich chování. Koncerny často porušují pracovní právo, zneužívají špatné situace místních lidí a velkou měrou přispívají k znečišťování životního prostředí. Pokud tak činí v jednom státě, je jednoduché je pomocí zákonů pohnat k odpovědnosti. Co ale dělat, když se tak děje v pěti státech na čtyřech kontinentech a dva z těchto států mají slabou vládu, která je ráda, že tam vůbec někdo investuje?
Podobně jako v případě mezinárodního práva týkajícího se válečných zločinů volají už řadu let nevládní organizace po světovém kodexu pro nadnárodní firmy. Generální tajemník OSN Kofi Annan inicioval vznik programu Global Compact, jenž má vést k vytvoření pravidel podnikání, odpovědného vůči lidem a místu, kde ta která firma působí.
Jenže podobně jako v případě Mezinárodního trestního soudu se objevuje otázka, kdo bude kontrolorem, jak donutit korporace, které jsou chápány jako leckdy mocnější než stát, aby pravidla globálního podnikání dodržovaly?
Čtyři roky fungování programu Global Compact ukazují, že firmy si v drtivé většině vybraly z programu pozlátko, které využívají v reklamních kampaních. Jen málokterá z nich o své vůli iniciovala sociální programy pro své zaměstnance, omezila dětskou práci nebo přestala znečišťovat životní prostředí. Většinou je k tomu donutily až protesty obyvatel nebo nevládních organizací a nelichotivý obraz v médiích.
Trvalo více než deset let, než vznikl Mezinárodní trestní soud, který pracuje právě jeden rok. Soudit nezačal ještě ani jeden případ. Global Compact běží čtyři roky bez shody na základním dokumentu o pravidlech globálního podnikání. Cesta ke globální zodpovědnosti firem a pravidlům celosvětového podnikání bude ještě hodně dlouhá.

AUTOR: martin.ehl@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů